Gyorsan képbe helyezzük, mielőtt beülne a Zsivány Egyesre

2016.12.14. 22:40
Most mutatják be a legújabb Star Wars-filmet, a Zsivány Egyest, amiről kritikánkat itt olvashatja. Összeszedtünk mellé egy gyorstalpalót, hogy ha nem követte egész évben a fejleményeket, akkor is képben legyen, miről van szó. Durva spoilerek nincsenek, de a hírekben és a trailerekben megjelenő információkat nem hagytuk ki, erre figyeljen, ha esetleg semmit sem akar tudni megnézés előtt a filmről.

Mi ez az egész, és hogyan kapcsolódik a többi filmhez?

Amikor a Disney megvette George Lucastól a Lucasfilmet, és vele együtt a Star Wars-franchise-t, hamar kiderült, hogy nemcsak az eddigi filmeket folytató VII.-VIII.-IX. részt forgatják majd le, hanem a két évente érkező főfilmek közötti években különálló filmeket terveznek, nehogy egy pillanatra is Star Wars nélkül maradjunk. Ezek sorát nyitja meg a Godzillát is jegyző Gareth Edwards rendezésében érkező Zsivány Egyes, ami azt meséli el, hogyan szerezték meg a kétségbeesetten harcoló lázadók a mindent elnyomó Birodalom éppen elkészült szuperfegyverének, a Halálcsillagnak a tervrajzait.

Ebből következően ez nem folytatása lesz a már új kreatívok által megírt, új epizódoknak, és nem is kapcsolódik a tavaly bemutatott Az ébredő Erőhöz, hanem közvetlenül az 1977-es legelső Star Wars, Az új remény előtt, és a még Lucas által készített A Sith-ek bosszúja után ékelődik be a kronológiába. Legalább ezt a két filmet nem árt ismerni, hogy jobban megértsük, milyen helyzetben kapcsolódunk vissza a galaxis sorsának alakulásába, de a Zsivány Egyesnek önmagában is meg kell tudnia állnia.

6
Fotó: Jonathan Olley Leah Evans

Zsivány Egyes? Elég furán hangzik.

Pedig ez a találó fordítás az eredeti Rogue One-ra (és véletlenül sem keverendő össze a franciául vöröset jelentő Rouge-zsal). Az egyik trailerben már volt utalás arra, mi is pontosan ez a Zsivány Egyes. A megnevezés egyébként még az eredeti filmek idejéig, és a később megszaporodó kiegészítő könyvekig, számítógépes játékokig nyúlik vissza, amikben a Luke Skywalker és Wedge Antilles által is vezetett Rogue Squadron magyarul Zsivány Osztag néven szerepelt. A Rogue Squadront egyébként még Az új remény végén a Halálcsillag elleni támadást vezető Vörös Osztagból megmaradt pilóták hozták létre.

Kik a főszereplők?

A film arról a sötét háborúba csöppent Piszkos tizenkettő-csapatról szól, akik kalandos úton megszerezték a Halálcsillag terveit, amikkel aztán Leia hercegnő próbált menekülni a IV. rész elején, mielőtt Darth Vader lecsapott a hajójára, ami aztán beindította az eredeti trilógia történéseit. A Felicity Jones által alakított Jyn Erso vezeti a szedett-vedett, de szerethető karakterekből összeverbuvált csapatot, és a nagy kép mellett személyes célja is van: meg akarja találni apját, Galen Ersót (Mads Mikkelsen), akinek persze kulcsfontosságú szerepe van a Halálcsillag befejezésében is. A Zsivány Egyesben van új gonoszunk is, a Ben Mendelsohn által alakított Orson Krennic, a Birodalom fegyverkutatási igazgatója. Ők a csapat tagjaihoz hasonlóan mind most bemutatkozó karakterek.

rogue one

De lesznek azért régi visszatérők is?

Vannak már korábbról ismert szereplők, például a Forest Whitaker által játszott Saw Gerrera – habár csak a nyári újraforgatások után tudatosult a készítőkben, hogy ő lesz az Oscar-díjas színész karaktere –, aki fiatalabb korában még a The Clone Wars rajzfilmsorozatban küzdött Obi-wan Kenobi és Anakin Skywalker oldalán, aztán a harcát sokak szemében megkérdőjelezhető módszerekkel folytatta a Birodalom ellen is.

Szép gesztus volt a készítőktől, hogy A Jedi visszatérből a lázadók vezetőjeként megismert Mon Mothma is a lehető leghitelesebb formában tér vissza. A klónháborúk alatt ő volt az egyik első szenátor, aki nyilvánosan szembefordult Palpatine császárral, és ugyanaz a Genevieve O'Reilly alakítja, akit még Lucas választott ki a Sith-ek bosszújában a fiatalabb változathoz. Akkor a jeleneteit végül kivágták, csak az extrák között lehet megnézni őket, de most tényleg fontos szerepe van a filmben.

Leia nevelőapja, Bail Organa szenátor is visszatér, akit ezúttal is Jimmy Smits alakít majd, ahogy a II. és III. részekben is. A legnagyobb dobás viszont az összes trailerben is Darth Vader volt.

Szóval akkor lesz Darth Vader?

A leginkább mindenki a Star Wars ikonikus főgonoszának visszatérését várja, és itt még nem a fia miatt őrlődő, hanem a mindenkitől elszakított, egyedüli menedékét a sötét oldalban megtaláló Darth Vaderre számíthatunk. A Rebels animációs sorozatban már feltűnt az előtrilógia és a régi trilógia között, de igazán most kaphatunk hivatalos képet arról, hogy mit csinált Darth Vader, mielőtt még Tarkin nagymoff mellé rendelték a Halálcsillagra, majd pedig megkapta a birodalmi flotta irányítását A Birodalom visszavágban.

A készítők azt is kiszivárogtatták, hogy lesznek olyan jelenetek, amik visszautalnak Az új reményre, amiben Vader elég látványosan oktatta ki az Erőt valamiféle humbugnak tartó, ellenben a Halálcsillagot viszont magasztaló birodalmi tiszteket. „Darth Vadertől azt lehet várni, hogy olyan lesz, ahogyan az eredeti filmekben megismertük" – mondta róla Gareth Edwards rendező. Vader visszakapja az 1977-es filmből megismert puritánabb páncélját is, a hangjaként pedig természetesen James Earl Jones dörmög majd – ennek igazi kiélvezéséhez persze a feliratos változatot érdemes választani.

Ez mind szép, de azért ugye nem megint a Tatuinra térnek vissza? Volt az a kopár bolygó a trailerekben.

Ez úgy látszik, már a Star Wars védjegyévé vált, de egy eddig ismeretlen bolygóval, a Jedhával ismerkedhetünk meg, aminek különleges kötődése lesz az Erőhöz is. A Jedha egyébként nem egyenlő azzal a Jakkuval sem, amin Az ébredő Erőben tengette napjait Rey. Viszont A Jedi visszatérhez hasonlóan kontraszt is van a filmben, a főhősök eljutnak egy Scarif nevű trópusi bolygóra is. Amiatt pedig nem kell aggódni, hogy hiányoznak majd az utalások, lesz bőven kikacsintás az eddigi filmekre.

De miben tér majd el látványosan a Zsivány Egyes az eddigi, számozott filmektől?

Először is, nem lesz semmilyen szám a cím mellett, sőt, még star warsosan felúszó szöveg sem. A főfilmeken kívüli különálló részek összefoglaló megnevezése Egy Star Wars-történet (A Star Wars story) lesz, ahogy az a film plakátján is látható.

Azt is már jó előre bejelentették, hogy ez lesz az első Star Wars, aminek nem John Williams szerzi a zenéjét, habár ettől még visszatérnek korábbról jól ismert dallamok kicsit átkomponált formában. A J. J. Abrams alkotásaiból ismert Michael Giacchino (többek között a Lost zeneszerzője) viszont csak szeptemberben kezdett el dolgozni a filmen, miután az eredetileg kiválasztott Alexandre Desplat is a nyári komoly újraforgatások áldozatául esett.

Újra kellett forgatni a filmet? Mi volt a gond?

Azt lehet tudni, hogy Edwards eredetileg egy színtiszta háborús filmet akart készíteni, de ez állítólag nem ment át az eredeti formában a Disney fejesein. Ezek főként csak találgatások voltak, de a rajongók közül többen úgy vélték, hogy a film túl sötét lehetett, mellőzhette a vicceket, a stúdió pedig ennél egy fokkal optimistább, az alapvetően Lucas által űroperának kitalált Star Wars és a Disney stílusához is jobban passzoló változatot szeretett volna látni. Annyi biztos, hogy jelentős újraforgatások voltak a nyáron, de a trailerek alapján az előkerülő vicces beszólások mellett a háborús hangulat is megmaradt.

Gareth Edwards rendező úgy foglalta össze a történteket, hogy az utómunkáknál kiderült, hogy több felvételre volt szükségük, eltartott egy ideig, amíg világossá vált, mire volt még szükség a filmhez. „Ez egy folyamat, amiben megtapasztalsz dolgokat, reagálsz és fejlődsz. A következő filmjeimet is így akarom csinálni, nem előre kőbe vésve" – mondta, de az valószínűleg majd csak jóval a bemutató után derülhet ki, milyen lényegi változtatások történtek a filmben.

Volt valami bojkott is az újraforgatások miatt, ugye?

Donald Trump támogatóinak egy része bejelentette, hogy bojkottálja a filmet, miután elterjedt, hogy az újraforgatásoknál Trump-ellenes jelenetek is bekerültek, ezt azonban a színészek közül Riz Ahmed hivatalosan is cáfolta. A pletyka ellenére makacsul tartotta magát, hiába nem volt rá semmilyen bizonyíték. Azt is elterjesztették, hogy a Zsivány Egyes írói nácinak nevezték Trumpot, pedig ilyen nem történt, habár Chris Weitz és Gary Whitta nem rejtették véka alá, hogy nem kedvelik Trumpot. Egy azóta törölt tweetben azt írták, hogy a Birodalom egy fehér emberekből álló elnyomó szervezet, amit egy multikulturális csoport támad néhány bátor nő vezetésével.

És Lucas mondott már valamit az új filmről?

Lucasnak annak idején érezhetően nagyon nehezen ment a szakítás: arra számított, attól még, hogy eladta a Lucasfilmet a Disney-nek, ő marad a sorozat mindentudó keresztapja, akit mindenki megkeres minden ötlettel. Nem így lett, és gyötrődött, voltak odaszólógató nyilatkozatai is a Disney felé, miután kizárták a VII. rész készítéséből, habár Az ébredő erő bemutatója után azt mondta, a rajongók szeretni fogják, az a film, amire vártak.

A Zsivány Egyesnél már nem voltak kétértelmű nyilatkozatok, Lucas a képviselőin keresztül jelezte, hogy tényleg szerette a filmet. „Két nappal ezelőtt megmutattuk George-nak a filmet, aztán mind beszéltünk vele telefonon, végül tegnap én is tudtam beszélni vele. Nem akarok semmit a szájába adni, de annyit őszintén elmondhatok, hogy most már boldogan halhatok meg. Nagyon tetszett neki a film" – lelkendezett Edwards, akinek nagyon fontos volt, hogy a Star Wars szülőatyja is elégedett legyen. Ez azért is fontos szempont lehetett, mert ezúttal nem egy teljesen új irányokat kereső folytatásról, hanem Lucas két filmje közötti időszakot kitöltő történetről van szó.

Rogue-One-Trailer-2-03-1280x534

Mi jön még?

2017-ben folytatódnak a folytatások, jön az egyelőre még cím nélküli VIII. Rész újra Rey-jel, Luke-kal és Kylo Rennel.

Kathleen Kennedy, a Lucasfilm elnöke megerősítette, hogy a Zsivány Egyes nem kap majd folytatást, bármennyire lesz is sikeres – a szakértők szerint egyébként 130 millió dolláros nyitóhétvége jöhet, elővételben csak Az ébredő Erőre kelt el több jegy –, habár ez fura is lenne, hiszen Az új remény közvetlen előzményeiről beszélünk.

Viszont a főfilmek melletti köztes filmek természetesen folytatódnak majd, a következő dobás 2018-ban jön, amiben Alden Ehrenreich a fiatal Han Solót játssza majd. A Disney leszögezte, hogy legalább három különálló antológiafilmet tervez, ebből az utolsó 2020-ra van időzítve, arról viszont még csak találgatás megy, hogy vajon Boba Fett fejvadászéveit dolgozza-e majd fel.

Ne maradjon le semmiről!