Nemes Jeles László elnyert egy díjat a Kaliforniai álom elől

2017.01.23. 11:59

Nemes Jeles László, a Saul fia rendezője kapta a Londoni Kritikusok Körének vasárnap esti díjátadóján a legjobb rendezőnek járó elismerést. A legjobb film a kritikusok szerint a Kaliforniai álom volt.

A legtekintélyesebb angol filmkritikusok vasárnap este a londoni May Fair Hotelben osztották ki díjaikat. A Londoni Kritikusok Köre (London Critics' Circle) filmes szekciójának 140 tagja szavazott az elismerésekről, írja az MTI.

A 37. alkalommal megrendezett díjátadón Damien Chazelle Kaliforniai álom című musicalje kapta a legjobb film díját, ami nem túl meglepő a film hét Golden Globe-ja és számtalan más díja után.

Nemes Jeles Lászlónak a legjobb rendező díját ítélték oda Saul fia című drámájáért, ami szintén érthető egy Oscar-díj, egy Golden Globe és egy cannes-i nagydíj után. Ebben a kategóriában a magyar filmrendezőn kívül Maren Ade (Toni Erdmann), Damien Chazelle (Kaliforniai álom), Barry Jenkins (Holdfény) és Kenneth Lonergan (A régi város) volt jelölt a díjra.

A Saul fia a legjobb külföldi film kategóriában is esélyes volt a londoni kritikuskör díjára, ám azt végül a Toni Erdmann című német film kapta meg. Ken Loach Én, Daniel Blake című társadalmi drámája az év legjobb brit/ír filmje kategóriában győzött.

A színészi díjakat A régi város főszereplője, Casey Affleck és Isabelle Huppert kapta Az eljövendő napok című filmben nyújtott alakításáért (pedig Huppert-et az Elle-ben nyújtott alakítását többen dicsérik), a mellékszereplők kategóriájában megosztva Mahershala Ali (Holdfény), Tom Bennett (Szerelem és barátság), valamint Naomie Harris (Holdfény) játékát jutalmazták.

A francia Isabelle Huppert az estén a Dilys Powell-díjat is megkapta nagyszerű színészi teljesítményéért. 

A legjobb brit/ír színész Andrew Garfield lett A fegyvertelen katonáért, a brit/ír színésznők közül pedig a Szerelem és barátság sztárja, Kate Beckinsale kapott díjat. A kritikusok Lewis MacDougall Szólít a szörny című filmben nyújtott játékát a legjobb ifjú brit/ír színész díjával ismerték el.

Kenneth Lonergan A régi város forgatókönyvével nyert díjat. A dokumentumfilmek közül Gianfranco Rosi Tűz a tengeren című menekültválságot ábrázoló alkotása győzött.

Ne maradjon le semmiről!