Egy rahedli pénzt szedett össze az új Star Wars

2017.01.23. 10:27

Forgalmazása 39. napján, a hétvégén a Zsivány Egyes – Egy Star Wars történet átlépte az egymilliárd dolláros (289 milliárd forintos) globális bevételt – közölte a Disney filmstúdió. A film Észak-Amerikában 512,2 millió dollárt (148 milliárd forintot), a többi piacon pedig összesen 499,1 millió dollárt (144,2 milliárd forintot) keresett eddig a jegybevételekből. 

A Disney filmstúdiónak ezzel már négy 2016-ban bemutatott produkciója került be a milliárdos klubba: az Amerika Kapitány: Polgárháború 1,153 milliárd dollárral, a Szenilla nyomában 1,028 milliárd dollárral, a Zootropolis – Állati nagy balhé 1,024 millió dollárral, és a hétvégén a Zsivány Egyes 1,011 milliárd dollárral, írja az MTI. 

Igaz, mindez még semmi a 2015-ben bemutatott Star Wars – Az ébredő Erő című epizódhoz képest, amire világszerte 2,068 milliárd dollárért váltottak jegyet a nézők. A Disney illetékesei szerint nem valószínű, hogy a Zsivány Egyes el tudná érni ezt az eredményt. Összehasonlításként: a Wikipédia szerint az országok bruttó hazai össztermék szerinti listáján az utolsó tizenöt országnak kevesebb az éves GDP-je, mint a Zsivány Egyes eddigi bevétele. További tíz országnak kevesebb, mint Az Ébredő Erő összbevétele.

A Disney-nek egyébként is olyan éve van, hogy csak a pezsgővásárlásra külön embert kéne felvenniük: az év végén megdöntötték minden stúdió rekordját a világon, mert nekik sikerült először elérni a 7 milliárdos bevételt. De már novemberben is örülhettek, amikor saját, 5,8 milliárd dolláros rekordjukat lépték át, de a nyárra is jutott egy rekord: mindenki másnál hamarabb érték el az ötmilliárd dolláros bevételi határt. Ehhez egyébként egy nagyobb felvásárlási sorozat kellett: a Disney az elmúlt években megvette a Star Warst gyártó Lucasfilmet, a legnépszerűbb szuperhősfilmekért felelős Marvelt és saját korábbi legnagyobb vetélytársukat, a Pixar animációs stúdiót is. Viszont 2016-ban nemcsak a Disney volt sikeres: sosem fizettek még egy év alatt annyit a nézők a mozijegyekért, mint most, amikor 11,4 milliárd dolláros összbevétel jött össze. Ami egyébként a világ 130. leggazdagabb országa, Albánia éves GDP-jének felel meg.

Ne maradjon le semmiről!