Az Oscar-jelöltek 80 százaléka férfi

2017.01.30. 11:48

Ahhoz képest, hogy 2007 után először van ismét legalább hét színes bőrű színész a húsz jelölt között, az Akadémia tagjait még mindig erős kritika éri amiatt, hogy nincs elég diverzitás a jelölési rendszerükben. A Variety írja, hogy hiába a pozitívnak tűnő etnikai mérleg, még mindig elképesztő egyenlőtlenség mutatkozik a férfiak és nők arányában.

A Women's Media Center vizsgálata szerint két százalékkal csökkent a női Oscar-jelöltek száma a tavalyi adatokhoz képest, és a helyzet kifejezetten lesújtó azokban a kategóriákban, amikben nem a színészi teljesítményt díjazzák. Nincs női rendező a jelöltek között, és mindössze egy szerepel az íróknál. A vizsgálat szerint

2005 és 2016 között mindössze 19 százalék a női jelöltek aránya a nem színészi kategóriákban.

A Women's Media Center egyik alapítója egyébként Jane Fonda, akik egy hónappal korábban hozták ki azt a kutatást, ami szerint mindössze hét százalék a női rendezők aránya a 250 legnépszerűbb amerikai filmben, ami 2016-ban a mozikba került. Ez két százalékkal rosszabb, mint 2015-ben.

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy közben idén összesen kilenc nőt jelöltek produceri díjra az Oscaron, illetve Ava DuVernay rendezőt dokumentumfilmes kategóriában, illetve 16 éve nem jelöltek nőt legjobb eredeti filmzene díjra sem.

Ne maradjon le semmiről!