Előkerült az egyetlen olyan film, amiben Marcel Proust látható

2017.02.16. 14:12

Marcel Proust francia írót fedezte fel egy kanadai kutató egy 1904 novemberében készült filmfelvételen, amely egy párizsi templomot elhagyó esküvői tömeget ábrázol. Az 1 perc 11 másodperces fekete-fehér némafilmet szerdán tette közzé a francia Le Point magazin. Az eltűnt idő nyomában szerzője a film 37. másodpercében jelenik meg a templom lépcsőjén lépkedő menetben. A kanadai kutató szerint az ovális arcú, vékony fekete bajuszt viselő, szürke felöltős férfi minden bizonnyal az író, aki a felvétel idején 33 éves volt.

A film Armand de Guiche, Proust jó barátja és Élaine Greffulhe esküvőjét dokumentálja. Greffulhe a másodunokahúga volt annak a Robert de Montesquiou-nak, aki Az eltűnt idő nyomában egyik fontos szereplőjét, Charlus báró alakját ihlette. A hétkötetes, több mint kétezer irodalmi karaktert felvonultató regényt Proust 1909-ben kezdte el írni, és 1922-ben bekövetkezett halála előtt fejezte be.

Névtelen-1

Proustról ugyan számos fénykép maradt fenn, de Jean-Pierre Sirois-Trahan professzor, a québeci Laval Egyetem tanára szerint először került elő olyan film, amelyen az író szerepel. A professzor a felfedezésről készült tanulmányát egy Prousttal foglalkozó irodalmi folyóiratban, a La Revue d'études proustiennes-ben közölte. A kutató tudatosan böngészte végig az esküvőről készült híradásokat, mivel lehetett tudni, hogy Proust is a meghívottak között volt. Az esküvőről készült filmet végül egy Párizs környéki archívumban találta.

A filmrészleten jól látható, hogy Proust egyedül távozik, szürke felöltőben és keménykalapban, míg a rangos társadalmi eseményre meghívott férfi vendégek mind fekete kabátot és cilindert viselnek. „Elképzelhető Proustról, hogy ilyen módon jelzi kívülállását” – vélekedett Sirois-Trahan.

  A film a  https://tinyurl.com/hz6tl9j  linken tekinthető meg.