Enyedi Ildikó filmje nyerte a Berlini Filmfesztivál fődíját

000 LU0U9HDF
2017.02.18. 20:02

Az idei Berlini Filmfesztivál egyetlen versenyben lévő magyar játékfilmje, a Testről és lélekről nyerte a Berlinale fődíját, az Arany Medvét. Ilyen legutóbb 1975-ban volt, akkor Mészáros Márta Örökbefogadás című filmje nyert.

Enyedi elmondta, hogy kemény munka volt ez a filmet elkészíteni, de a legnehezebb az volt, hogy el kellett rejteni a film témáját. "Csak egy pohár vizet akartunk bemutatni" - mondta a rendező, aki hozzátette, hogy bíztak a közönségben, hogy a nyitott szívek rá fognak találni. Mécs Mónika producer megköszönte Enyedinek a filmjét, a Berlinalénak, a Magyar Nemzeti Filmalapnak, és az egész stábnak. Mécsen kívül a film producerei Muhi András és Mesterházy Ernő voltak.

A film egy vágóhíd igazgatója, és az ugyanott dolgozó minőségellenőr kapcsolatát mutatja be, miután elkezdenek egymásról álmodni, szarvasként. A két főszerepet Borbély Alexandra és Morcsányi Géza játsszák, feltűnik a filmben még Tenki Réka, Nagy Ervin, és Mácsai Pál is. A filmről írt kritikánkat itt lehet elolvasni, a premier után készült videónkat pedig itt lehet megnézni.

A Testről és lélekről már a Berlinale díjátadó gálája előtt kapott díjakat, az ökumenikus zsűri, és a nemzetközi filmkritikusok szövetségének, a FIPRESCI-nek a díját. A film március 2-án kerül a magyar mozikba.

Enyedi a díjátadó utáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy egy olyan filmet akart készíteni, ami a zártságról és a védekezésről szól, és arról, amit az emberek elrejtenek magukban.

Amikor a magyar filmről kérdezték, Enyedi elmondta, hogy egy félelmetesen abszurd országban élünk, de a Magyar Nemzeti Filmalap egy sziget lett a művészeknek. Ott tudnak dolgozni békében, szabadon, és profi segítséget kapnak. Csodás és nemzetközileg elismert rendezők nőttek ki a filmalap alatt, és képesek ott dolgozni. Mondta, hogy sokáig nem tudott forgatni, ami fájt neki, de az idő alatt felnőtt egy generáció (a Testről és lélekről előtt 17 évig nem forgatott filmet), és örül neki, hogy most az új filmjével ő is közéjük tartozhat.

Herbai Máté operatőr munkájáról Enyedi annyit mondott, hogy nem akarták, hogy a filmnek sajátos vizuális stílusa legyen, jelenetről jelenetre beszélték meg a film kinézetét.

Enyedi reméli, hogy a női főszerepet játszó Borbély Alexandrát minden budapesti színházi rendező megnézi majd a hazai premieren, és komolyabb szerepeket fognak adni neki, mert egészen elképesztő teljesítményt nyújtott a filmben.

A Berlinale 2017 díjazottjai

Arany Medve: Testről és lélekről

Ezüst Medve (a zsűri különdíja): Félicité (rendezte Alain Gomis)

Ezüst Medve-díj egy új perspektívákat nyitó filmnek: Pokot (rendezte Agnieszka Holland)

Legjobb rendező: Aki Kaurismäki (The Other Side Of Hope)

Legjobb színész: Georg Friedrich (Helle Nächte)

Legjobb színésznő: Kim Min-hee (On The Beach At Night Alone)

Legjobb forgatókönyv: Una mujer fantastica (Sebastián Lelio, Gonzalo Maza)

A legjobb művészeti teljesítmény: Ana, mon amour (Dana Bunescu, vágó)

Legjobb dokumentumfilm: Ghosthunting (rendezte: Raed Andoni, Palesztina, Svájc, Franciaország)

Legjobb rövidfilm: Cidade Pequena (rendezte: Diego Coasta Amarante, Portugália)

Legjobb elsőfilm: Summer 1993 (rendezte: Carly Simon, Spanyolország)

Dieter Kosslick, a Berlinale igazgatója elmondta, hogy remek volt az idei fesztivál, mindenki boldog volt, minden csendes volt. Kosslick gratulált az összes filmrendezőnek, akinek volt a fesztiválon filmje, és amiért meg akarták mutatni azt, hogy milyen is a világ manapság. Aztán boldog 85. születésnapot kívánt Milos Formannak.

A következő Berlinalét 2018. február 15. és 25. között fogják megrendezni.

Nézze meg a Testről és lélekről premierje után készült videónkat:

Remélem, nem fogok elesni a vörös szőnyegen!

Címlap és borítókép: John Macdougall  / AFP

Ne maradjon le semmiről!