Százkét évesen meghalt a lengyel színésznő, Danuta Szaflarska

2017.02.21. 08:41

Százkét éves korában, a hétvégén meghalt Danuta Szaflarska lengyel színésznő. Haláláig aktív volt; Anyám és más futóbolondok a családból című utolsó filmjét Fekete Ibolya rendezésében forgatta Magyarországon. Február 6-án ünnepelte 102. születésnapját.

„Legendás színésznő volt, akire nagyszerű színpadi és filmes alakításai nyomán emlékezünk majd. Ő szimbolizálta a lengyel film háború utáni újraszületését” – méltatta az MTI beszámolója szerint Andrzej Duda lengyel államfő. Az elnök kiemelte, hogy Szaflarska részt vett az 1944-es nácik elleni varsói felkelésben, és pályafutása alatt „művészetét mély hazaszeretettel ötvözte”.

Pjotr Glinski lengyel kulturális miniszter hétfői közleményében „a lengyel mozi drágakövének” nevezte a színésznőt, aki többször elnyerte a lengyel filmdíjat. Mint fogalmazott: „nyugalma, bölcsessége és derűs természete miatt a közönség is osztozott érzéseiben”.

Szaflarska 1999-ben Kamondi Zoltán Az alkimista és a szűz című filmjében is szerepelt. Néhány éve pedig Fekete Ibolya bízta rá a mama szerepét az Anyám és más futóbolondok a családból című alkotásában. Szaflarska az idős kori Ónodi Esztert játszotta a négygenerációs családtörténetben. A színésznővel a 2015-ben bemutatott filmhez még 96 éves korában vették fel a 20. századi történelmet átfogó film mai kerettörténetét. A film díszbemutatójáról azt írtuk: „Danuta Szaflarska 101 évesen integetett az Urániás díszbemutatón, olyan könnyedséggel, mintha nem tudná, hogy én 2082-ben leszek 101 éves, amiről elképzelni sem tudom, hogy valaha bekövetkezik.”

Ne maradjon le semmiről!