A Holdfény tarolt a független filmek Oscarján

2017.02.26. 14:23

A Holdfény tarolt a független filmek Oscarjaként emlegetett Independent Spirit Awards díjátadóján. A szexuális identitásával küszködő afroamerikai fiatal férfi felnőtté válásáról szóló film, Barry Jenkins rendező és forgatókönyvíró produkciója győzött mind a hat kategóriában, amelyben jelölést kapott.

002

Elnyerte

  • a legjobb filmnek járó elismerést
  • a legjobb rendező
  • a legjobb forgatókönyv
  • a legjobb szereplőgárda
  • a legjobb fényképezés
  • és a legjobb vágás díját.

A filmről írt kritikánkat itt olvashatják.

A Santa Monicában szombaton, egy nappal az Oscar-gála előtt tartott ceremónián Isabelle Huppert, az Elle című film főszereplője lett a legjobb színésznő, Casey Affleck pedig a legjobb férfi főszereplő díját hozta el A régi város főhőseként. A legjobb dokumentumfilmnek járó elismerést az American Crime Story: Az O.J. Simpson-ügy érdemelte ki. A legjobb idegen nyelvű alkotás díját a Toni Erdmann kapta.

Tavaly a Saul fiának sikerült nyernie legjobb külföldi filmként az ISA-n is, aztán másnap Nemes Jeles László filmje megkapta az Oscar-díjat is.

Az Independent Spirit Awards a kisköltségvetésű, 20 millió dollárnál olcsóbb produkciók, illetve az artmozikba szánt művészfilmek jutalmazására jött létre. A jelölés feltétele, hogy a filmnek legyen eredeti mondanivalója és a finanszírozás bizonyos százaléka a hollywoodi stúdiórendszeren kívülről származzon.

A hangulat általában sokkal oldottabb és kevésbé rongyrázós, mint a másnapi gigagálán – az ISA-t egy hatalmas sátorban tartják, a szpíkerek nyugodtan káromkodhatnak, a nyertesek mondhatnak, amit csak akarnak, a vendégek pedig bőséges mennyiségű alkoholt szoktak elfogyasztani.