Mennyit ér egy Oscar-jelölés?

2017.02.26. 11:27

Képzeljük le, hogy filmesek vagyunk, és egyik alkotásunkat Oscar-díjra jelölték. Az első sokk és ökölbe szorított kézzel abszolvált levegőcsapkodás (plusz fakultatív “megcsináltambazmegezés) után a következő gondolatunk, és most tegye szépen mindenki a szívére a kezét, és ne álszenteskedjen, ha lehet, az, hogy

és ez mennyi lóvét jelent majd nekem?

Erre a kérdésre, amivel semmi baj nincsen, kedves olvasó, hiszen mindenki elvárja, hogy a munkáját tisztességesen megfizessék, ha meg valami extra jót csinált (és ha Oscar-jelölést kapott, akkor a filmje a jelenleg érvényes, általános konszenzus alapján az), akkor tök jogosan reméli, hogy a vállveregetéshez valami kézzelfogható dolog is társul, mármint pénz.

Logikus lenne feltételezni, hogy egy Oscar-jelölés, mint a filmszakma jelenlegi csúcsa, anyagilag is nagyon sokat jelent, és a néző, akit addig hidegen hagyott, hogy valaki hogyan keresi meg a Google Maps-en a szülőházát, a “hat Oscar-díjra jelölve” reklámszöveg láttán, hanyatt-homlok rohan a moziba, hogy megnézze magának, miért is kapta a jelölést az Oroszlán, és tényleg annyira érdekes-e egy kalkuttai elveszett gyerek 25 évvel későbbi útkeresése. A helyzet az, hogy egyértelműen nem lehet kimondani azt, hogy minden, a Legjobb film kategóriájában jelölt alkotás esetén jelentős hatása volt az Oscar-jelölésnek.

Ha éves lebontásban nézzük, az elmúlt 35 évet figyelembe véve a 2014-es volt az, amikor a filmakadémiai elismerés kiugróan nagy hatást gyakorolt a bevételekre, a többi évben a hatás jóval alacsonyabb volt, mindössze öt további évben jelentett 30 százaléknál nagyobb bevételnövekedést, az esetek többségében 10-25 százalékos emelkedést regisztráltak csak.

Hogy az idei jelölt filmek esetében az arányok milyenek lesznek, az a jövő zenéje, mindenesetre mutatunk egy kiváló inforgrafikát, amit böngészve az elmúlt évek Legjobb film kategóriában jelölt alkotásait lehet böngészni, és rácsodálkozni, melyik filmnek mit jelentett egy Oscar. 

A vizualizációt Szűcs Krisztina késztette.

A képre kattintva megnyílik az infografika!

'; var mobile_embed = '
'; var div = $('#embed_container'); if (window.Page && Page.getLayout() == 'phone') { div.html(mobile_embed); } else { $( "#embed_container" ).parent( ".miniapp.customscript" ).css( "width", "100%" ); div.html(desktop_embed); } });


  • Tippek
  • Biztosítás