Így égett be a Filmakadémia egy boríték miatt

2017.02.27. 08:38

Szegény Warren Beatty sok mindent megélt már ötvenéves pályafutása alatt, de azt még soha, hogy élő adásban nem tudja, mi az istent csináljon a következő másodpercben. A tegnap esti Oscar-gálán a legjobb filmnek járó díjat Beatty Faye Dunawayjel adta át – a két színész annak idején együtt szerepelt a Bonnie és Clyde-ban –, amikor ez történt:

Az eseményeket sikerült rekonstruálni, és a következő derült ki:

Az Amerikai Filmakadémia szabályzata alapján az eredményeket hitelesítő PricewaterhouseCoopers cég képviselőinél két boríték van minden egyes kategória esetében. Amikor Beatty és Dunaway felment a színpadra, a kezükbe nyomtak egy borítékot, amit természetesen nem vizsgáltak meg alaposan, mert miért is tették volna, ugye. Így utólag nem ártott volna, mert egy képen jól látható, hogy a borítékon a Actress in a Leading Role, azaz a „legjobb női főszereplő” felirat látható:

Beatty, amikor kinyitja a borítékot, láthatóan kínban van, mert nem tudja, hogy most akkor mi van: neki a legjobb filmnek járó díjat kellene átadnia, de a borítékban Emma Stone neve szerepel, és az, hogy ő lett a legjobb női főszereplő. Iszonyú zavarba jön, és ahelyett, hogy szólna, hogy ez nem az a boríték, inkább megmutatja Dunawaynek, aki csak rápillant a kártyára, látja rajta a Kaliforniai álom címét, és felolvassa – nem nézi, hogy a film címe felett Emma Stone neve is szerepel. 

A két boríték azért fontos, mert az átadáskor a másik borítékot a díjazottak kapják, azaz Emma Stone-nál már volt egy ilyen boríték (nem is értette, miért mondja azt Beatty, hogy nála van). A bejelentés után a Kaliforniai álom stábja felment a színpadra, és elkezdték a köszönőbeszédeket, amikor Jordan Horowitz producer hirtelen odalép a mikrofonhoz, és a kezében tartott jó borítékot mutatva bejelenti, hogy nem ők, hanem a Holdfény nyerte a legjobb filmnek járó díjat. A gála után Horowizt elmesélte, hogy a színpadon egyszer csak a kezébe nyomták a jó borítékot, és akkor döbbent rá, hogy Beatty kezében egy másik van.

Egy biztos, szegény Beatty még évekig fog magyarázkodni a malőr miatt, illetve az is, hogy a PricewaterhouseCoopers könyvelőcég renoméjának a tegnapi este nem nagyon használt. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?