Advertisement

Így égett be a Filmakadémia egy boríték miatt

2017.02.27. 08:38

Szegény Warren Beatty sok mindent megélt már ötvenéves pályafutása alatt, de azt még soha, hogy élő adásban nem tudja, mi az istent csináljon a következő másodpercben. A tegnap esti Oscar-gálán a legjobb filmnek járó díjat Beatty Faye Dunawayjel adta át – a két színész annak idején együtt szerepelt a Bonnie és Clyde-ban –, amikor ez történt:

A legjobb filmért járó Oscart kapja

Az eseményeket sikerült rekonstruálni, és a következő derült ki:

Az Amerikai Filmakadémia szabályzata alapján az eredményeket hitelesítő PricewaterhouseCoopers cég képviselőinél két boríték van minden egyes kategória esetében. Amikor Beatty és Dunaway felment a színpadra, a kezükbe nyomtak egy borítékot, amit természetesen nem vizsgáltak meg alaposan, mert miért is tették volna, ugye. Így utólag nem ártott volna, mert egy képen jól látható, hogy a borítékon a Actress in a Leading Role, azaz a „legjobb női főszereplő” felirat látható:

Beatty, amikor kinyitja a borítékot, láthatóan kínban van, mert nem tudja, hogy most akkor mi van: neki a legjobb filmnek járó díjat kellene átadnia, de a borítékban Emma Stone neve szerepel, és az, hogy ő lett a legjobb női főszereplő. Iszonyú zavarba jön, és ahelyett, hogy szólna, hogy ez nem az a boríték, inkább megmutatja Dunawaynek, aki csak rápillant a kártyára, látja rajta a Kaliforniai álom címét, és felolvassa – nem nézi, hogy a film címe felett Emma Stone neve is szerepel. 

A két boríték azért fontos, mert az átadáskor a másik borítékot a díjazottak kapják, azaz Emma Stone-nál már volt egy ilyen boríték (nem is értette, miért mondja azt Beatty, hogy nála van). A bejelentés után a Kaliforniai álom stábja felment a színpadra, és elkezdték a köszönőbeszédeket, amikor Jordan Horowitz producer hirtelen odalép a mikrofonhoz, és a kezében tartott jó borítékot mutatva bejelenti, hogy nem ők, hanem a Holdfény nyerte a legjobb filmnek járó díjat. A gála után Horowizt elmesélte, hogy a színpadon egyszer csak a kezébe nyomták a jó borítékot, és akkor döbbent rá, hogy Beatty kezében egy másik van.

Egy biztos, szegény Beatty még évekig fog magyarázkodni a malőr miatt, illetve az is, hogy a PricewaterhouseCoopers könyvelőcég renoméjának a tegnapi este nem nagyon használt.