Hatalmas bakival a Holdfény lett a legjobb film

2017-02-27T053045Z 1727701233 HP1ED2R0FB84T RTRMADP 3 AWARDS-OSC
2017.02.27. 07:03

Kell még valamit mondani azon kívül, hogy megint nyert egy magyar film az Oscaron? Deák Kristóf Mindenki című filmje megnyerte a legjobb élőszereplős rövidfilm díját, Deák egy szép beszédben elmondta, hogy a gyerekeké a jövő, a közönség pedig hatalmas tapssal fogadta.

Kemény nyitóbeszéddel kezdett Jimmy Kimmel, a tévéből importált műsorvezető, amiben természetesen beszólt Trumpnak („Emlékeztek, amikor az Oscarra hittük, hogy rasszista?”), a jelölteknek és régi riválisának, Matt Damonnak, akit különösen ekézett A nagy fal című, Kínában forgatott fantasyjáért. Viccelt később azzal, hogy megkérné a CNN-t és a New York Timest, hogy hagyják el az épületet, mert itt nem tolerálják a kamuhíreket.

Sokáig úgy tűnt, hogy Viola Davis beszéde lesz az, amire a legtöbben emlékezni fognak. Davis a Fences című drámában nyújtott alakításáért kapta meg a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat, a beszéde egy szenvedélyes kirohanás volt arról, hogy a szó átvitt értelmében ki kell ásni azokat a halottakat, akikben az igazi történetek rejtőznek.

Aztán az Oscar legvégére egy egészen bizarr fordulat következett: Faye Dunaway és Warren Beatty adták át a legjobb film díját, Beatty pedig kis hezitálás után felolvasta a Kaliforniai álom címét. Majd miután a film producerei mondták a beszédüket, kiderült, hogy valójában a Holdfény nyert. Beatty azt mondta, hogy rossz borítékot kapott, Emma Stone győzelme volt benne, és ez alapján úgy olvasta fel, hogy a Kaliforniai álom nyert. Kimmel bocsánatot kért, viccesen lehordta Beattyt, de azért hasonló jelenetre nem is emlékszem hirtelen az Oscar történetéből. A CNN és a Variety is kész tényként hozta le, hogy a Kaliforniai álomé a díj.

A legjobb filmért járó Oscart kapja

Kimmel egyébként teljesen oké műsorvezető volt, bár az este második legkínosabb részén ő sem sokat tudott segíteni: egy kandi kamerás móka részeként egy csapat átlagembert bevittek az Oscar első sorába, de úgy, hogy nem tudták, hova érkeznek. Az emberek pedig elkezdték a sztárokat fotózni, mintha az állatkertben lennének. Valószínűleg mire ez cikk megjelenik, már mémek lettek.

A legjobb külföldi film díját Az ügyfél nyerte. Asghar Farhadi bojkottálta az Oscart, miután úgy tűnt, hogy Trump nem fog muszlimokat engedni az országba. Farhadi helyett Anousheh Ansari mérnök, és a NASA egyik magas beosztású tudósa, Dr. Firouz Naderi vette át a díjat.

A gálát percről percre közvetítettük.

A nyertesek listája:

Legjobb film: Holdfény

Legjobb rendező: Damien Chazelle (Kaliforniai álom)

Legjobb színész: Casey Affleck (A régi város)

Legjobb színésznő: Emma Stone (Kaliforniai álom)

Legjobb férfi mellékszereplő: Mahershala Ali (Holdfény)

Legjobb női mellékszereplő: Viola Davis (Fences)

Legjobb animációs film: Zootropolis

Legjobb eredeti forgatókönyv: A régi város

Legjobb adaptált forgatókönyv: Holdfény

Legjobb idegen nyelvű film: Az ügyfél

Legjobb filmzene: Kaliforniai álom

Legjobb betétdal: Kaliforniai álom

Legjobb operatőr: Kaliforniai álom

Legjobb vágás: A fegyvertelen katona

Legjobb smink: Öngyilkos osztag

Legjobb jelmez: Fantasztikus állatok és megfigyelésük

Legjobb látványtervezés: Kaliforniai álom

Legjobb vizuális effektek: A dzsungel könyve

Legjobb hangvágás: Érkezés

Legjobb hangkeverés: A fegyvertelen katona

Legjobb dokumentumfilm: O.J.: Made In America

Legjobb animációs rövidfilm: Szalonka

Legjobb élőszereplős rövidfilm: Mindenki

Legjobb rövid dokumentumfilm: White Helmet

A legtöbb díj

 Kaliforniai álom – 6

Holdfény – 3

A fegyvertelen katona – 2

A régi város – 2

Öngyilkos osztag – 1

Fantasztikus állatok és megfigyelések – 1

A dzsungel könyve – 1

Fences – 1

Ne maradjon le semmiről!



  • Hírek
  • Hírek