Hatalmas bakival a Holdfény lett a legjobb film

2017-02-27T053045Z 1727701233 HP1ED2R0FB84T RTRMADP 3 AWARDS-OSC
2017.02.27. 07:03

Kell még valamit mondani azon kívül, hogy megint nyert egy magyar film az Oscaron? Deák Kristóf Mindenki című filmje megnyerte a legjobb élőszereplős rövidfilm díját, Deák egy szép beszédben elmondta, hogy a gyerekeké a jövő, a közönség pedig hatalmas tapssal fogadta.

Kemény nyitóbeszéddel kezdett Jimmy Kimmel, a tévéből importált műsorvezető, amiben természetesen beszólt Trumpnak („Emlékeztek, amikor az Oscarra hittük, hogy rasszista?”), a jelölteknek és régi riválisának, Matt Damonnak, akit különösen ekézett A nagy fal című, Kínában forgatott fantasyjáért. Viccelt később azzal, hogy megkérné a CNN-t és a New York Timest, hogy hagyják el az épületet, mert itt nem tolerálják a kamuhíreket.

Sokáig úgy tűnt, hogy Viola Davis beszéde lesz az, amire a legtöbben emlékezni fognak. Davis a Fences című drámában nyújtott alakításáért kapta meg a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat, a beszéde egy szenvedélyes kirohanás volt arról, hogy a szó átvitt értelmében ki kell ásni azokat a halottakat, akikben az igazi történetek rejtőznek.

Aztán az Oscar legvégére egy egészen bizarr fordulat következett: Faye Dunaway és Warren Beatty adták át a legjobb film díját, Beatty pedig kis hezitálás után felolvasta a Kaliforniai álom címét. Majd miután a film producerei mondták a beszédüket, kiderült, hogy valójában a Holdfény nyert. Beatty azt mondta, hogy rossz borítékot kapott, Emma Stone győzelme volt benne, és ez alapján úgy olvasta fel, hogy a Kaliforniai álom nyert. Kimmel bocsánatot kért, viccesen lehordta Beattyt, de azért hasonló jelenetre nem is emlékszem hirtelen az Oscar történetéből. A CNN és a Variety is kész tényként hozta le, hogy a Kaliforniai álomé a díj.

Kimmel egyébként teljesen oké műsorvezető volt, bár az este második legkínosabb részén ő sem sokat tudott segíteni: egy kandi kamerás móka részeként egy csapat átlagembert bevittek az Oscar első sorába, de úgy, hogy nem tudták, hova érkeznek. Az emberek pedig elkezdték a sztárokat fotózni, mintha az állatkertben lennének. Valószínűleg mire ez cikk megjelenik, már mémek lettek.

A legjobb külföldi film díját Az ügyfél nyerte. Asghar Farhadi bojkottálta az Oscart, miután úgy tűnt, hogy Trump nem fog muszlimokat engedni az országba. Farhadi helyett Anousheh Ansari mérnök, és a NASA egyik magas beosztású tudósa, Dr. Firouz Naderi vette át a díjat.

A gálát percről percre közvetítettük.

A nyertesek listája:

Legjobb film: Holdfény

Legjobb rendező: Damien Chazelle (Kaliforniai álom)

Legjobb színész: Casey Affleck (A régi város)

Legjobb színésznő: Emma Stone (Kaliforniai álom)

Legjobb férfi mellékszereplő: Mahershala Ali (Holdfény)

Legjobb női mellékszereplő: Viola Davis (Fences)

Legjobb animációs film: Zootropolis

Legjobb eredeti forgatókönyv: A régi város

Legjobb adaptált forgatókönyv: Holdfény

Legjobb idegen nyelvű film: Az ügyfél

Legjobb filmzene: Kaliforniai álom

Legjobb betétdal: Kaliforniai álom

Legjobb operatőr: Kaliforniai álom

Legjobb vágás: A fegyvertelen katona

Legjobb smink: Öngyilkos osztag

Legjobb jelmez: Fantasztikus állatok és megfigyelésük

Legjobb látványtervezés: Kaliforniai álom

Legjobb vizuális effektek: A dzsungel könyve

Legjobb hangvágás: Érkezés

Legjobb hangkeverés: A fegyvertelen katona

Legjobb dokumentumfilm: O.J.: Made In America

Legjobb animációs rövidfilm: Szalonka

Legjobb élőszereplős rövidfilm: Mindenki

Legjobb rövid dokumentumfilm: White Helmet

A legtöbb díj

 Kaliforniai álom – 6

Holdfény – 3

A fegyvertelen katona – 2

A régi város – 2

Öngyilkos osztag – 1

Fantasztikus állatok és megfigyelések – 1

A dzsungel könyve – 1

Fences – 1

Ne maradjon le semmiről!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?