Jane Fonda bevallotta, hogy megerőszakolták és molesztálták

2017.03.03. 15:06

A színésznő egy interjúban beszélt a traumáiról és arról, milyen hatása van annak, ha egy férfiközpontú társadalomban nő fel az ember.

„Hogy érzékeltessem, milyen árat követel egy nőtől az, ha egy patriarchális társadalomban él, elmondom, hogy megerőszakoltak, gyerekként szexuálisan bántalmaztak, később pedig elvesztettem az állásomat, mert nem voltam hajlandó lefeküdni a főnökömmel – és mindig azt hittem, hogy mindez az én hibám, mert nem jól csináltam a dolgokat, vagy nem jól fejeztem ki magamat” – mondta el The Edit interjújában a 79 éves Jane Fonda, A lovakat lelövik, ugye? és a Barbarella sztárja –írja a BBC.

Fonda arról is beszélt, mennyire „rémisztő” volt számára fiatal színésznőnek lenni, mert szexuális tárgyként kezelték őket, és „állandóan meztelenkedni kellett. Hihetetlen hangsúly volt a kinézetünkön.” Fonda azt is elmondta: fiatalabb korábban mindig „csökkent értékűnek” érezte magát, mert a férfiak az életében „meg voltak fertőzve egy patriarchális világlátással”, ő maga pedig mindig úgy érezte, hogy meg kell felelnie nekik.

„Ismerek olyan lányokat, akiket megerőszakoltak, de nem is tudják, hogy erőszak áldozatai lettek, csak azt hiszik, biztos ők nem fejezték ki elég jól, hogy nem akarják a dolgot. A nőjogi mozgalmak egyik legnagyobb áldása, hogy ráébresztett bennünket, az erőszak és a zaklatás nem a mi hibánk. Ha meggyaláznak bennünket, az nincs rendben.”

„Korábban sosem gondoltam arra, miért nem keresek több pénzt, úgy gondoltam, nem is szolgálok rá. Egyszerűen csak ez volt a dolgok rendje. A srácok jobban kerestek. Örülök, hogy ma már tudatosabban látjuk a dolgokat” – mondta.

Jane Fonda régóta dolgozik nőjogi aktivistaként is. 2014-ben beszélt arról először, hogy édesanyját, Frances Ford Seymourt is zaklatták szexuálisan, amikor nyolcéves volt; ő 42 évesen, Jane Fonda 12 éves korában öngyilkos lett.

Ne maradjon le semmiről!