Húsz évnyi szívás után Terry Gilliam végre elkezdte a Don Quijotét

2017.03.10. 15:52

Már tizenöt éve dokumentumfilm készült az elátkozott projektről, de a Monty Python egykori tagja nem adta fel. Igaz, korábban azt mondta: ennyi balszerencse után csak akkor hiszi el, hogy elkészül a film, amikor már végignézte.

Az IndieWire egy forrása megerősítette, amiről a stáb két tagja korábban már posztolt a közösségi médiában: Terry Gilliam tényleg elkezdte forgatni Az ember, aki megölte Don Quijotét (The Man Who Killed Don Quixote) című filmjét Adam Driverrel (Csajok, Star Wars – Az ébredő erő) és Jonathan Pryce-szal. 

Először a már 2000 óta a film közelében lévő szereplő, Rossy de Palma posztolt egy fotót a forgatókönyv fedőlapjáról „Végre eljutottunk idáig” kísérőszöveggel, a sminkes Sylvie Imbert pedig egy másikat a forgatás munkabeosztásáról, mondván, „Megvoltak az utolsó simítások”.

FinallyHereWeAre ✨🎬✨ #themanwhokilleddonquixote love you #TerryGilliam ❤

rossydpalma (@rossydpalma) által megosztott bejegyzés,

Gilliam 1998-ben kezdte el szervezni, hogy leforgathassa a filmet. Előbb összeszedett 32 millió dollárt, sikerült megoldania, hogy a tervezettnél kisebb költségvetésből is kijöjjön a film, és el is kezdte a forgatást Spanyolországban. De egy árvíz tönkretette a felszerelést, gond volt a biztosítással, a főszereplő meg betegség miatt kiszállt a filmből. Ezt mutatta meg a 2002-es, La Mancha elveszett lovagja című dokumentumfilm.

A következő tizenöt évben különböző váltásokban felmerült Gérard Depardieu, Robert Duvall, Ewan McGregor és John Hurt neve a főbb szerepekre, Johnny Depp pedig a további várakozás helyett inkább lelépett, és amúgy sem gyűlt össze elég pénz. Aztán John Hurt rákbetegsége miatt sokadszor is eltolták a forgatás kezdetét. 2016-ban újra összejött elég pénz, kitűzték a forgatás kezdetének napját, de aztán kiderült, hogy a producer mégsem szedte össze a költségvetést, és ezredszer is eltolták a forgatást – mostanáig.

A sztori is többször módosult az elmúlt két évtizedben. Eredetileg egy olyan emberről szólt volna, aki egyszer csak valahogy a XVII. században találja magát, de a legújabb hírek szerint Adam Driver egy arrogáns reklámszakembert fog játszani, aki hazatérve spanyol szülőfalujába, kapcsolatba kerül a Jonathan Pryce által alakított, őrült lovaggal. A mellékszerepekben többek közt Olga Kurylenko és Stellan Skarsgård lesz látható.

Ne maradjon le semmiről!