Ridley Scott filmet, Danny Boyle sorozatot forgatna a Getty családról

2017.03.14. 11:51

Nem egyszer előfordult már, hogy két rendező vagy éppen stúdió ugyanarról a témáról forgat közel egy időben filmet, gondoljunk csak az Armageddon–Deep Impact-párosra és a Földet elpusztítani igyekvő aszteroidákra, a Dante poklára és a Tűzhányóra és így tovább. Aztán az is előfordult, hogy az egyik produkció inkább leállt, így született meg az Outbreak (Vírus), és állították le a dettó egy ebolajárványról szóló másik film munkálatait. Most Ridley Scott és Danny Boyle készül ráugrani ugyanarra a témára – egyikük a moziban, a másik a tévében. 

t-john-paul-getty-iii-kidnapping-tv-show

1973 júliusában elrabolták J. Paul Getty III-t, Paul Getty olajbáró tinikorú unokáját. A 16 éves fiút Rómában ejtette foglyul egy banda, és 17 millió dolláros váltságdíjat követeltek érte. Eleinte a család arra gyanakodott, hogy a lázadó természetéről híres J. Paul maga szervezte meg az emberrablást, és vonakodtak fizetni (a srác korábban kilátásba helyezte, hogy eljátssza a saját elrablását, hogy pénzhez jusson, mert a legendásan zsugori nagyfater nem nagyon adott neki), majd arra hivatkozva tagadták meg a váltságdíj kifizetését, hogy ha beadják a derekukat, akkor a 14 többi unokát is elrabolják majd.

Aztán novemberben egy napilap kapott egy borítékot, benne egy hajtinccsel és egy füllel, jelezve, hogy ez most nem vicc. Az emberrablók ekkor már csak 3,2 millió dollárt kértek, és kilátásba helyezték, hogy a srácot darabonként küldik vissza, ha nem kapják meg. A nagyfater belement a dologba, de csak 2,2 milliót fizetett saját zsebből, mert ilyen indokkal maximum ennyit lehetett levonni az adóból, a többit kölcsönadta a fiának 4 százalékos kamatra (nem vicc). Az alkudozás végén 2,9 millió dollárt fizettek ki az unokáért, akit decemberben egy benzinkúton találtak meg nagyjából sértetlenül (mínusz egy fül, ugye). A bankrablók közül kilencet később elkaptak, de csak ketten mentek sittre. A pénz nagy része soha nem került elő. 

Nos, erről az esetről forgatna filmet Ridley Scott, úgy, hogy az esetet a srác anyja szemszögéből követné végig, akit Natalie Portman alakítana. Gail Harris, J. Paul Getty III anyja volt az, aki végül rábeszélte a család fejét, hogy fizessen. Nem ez az egyetlen Getty-projekt, Danny Boyle rendezőtől az amerikai FX kábeltévé Trust címmel rendelt meg egy tízrészes sorozatot ugyanerről az esetről. Boyle azóta pontosított: a Trust öt évadon, 50 epizódon át dolgozná fel a Getty klán történetét, melynek egy szakasza (évada) lenne az emberrablás. A sorozat forgatása nyáron, a filmé ősszel indulna.