Nézzen friss filmeket az Indexen!

2017.04.01. 18:57

Nyolc friss filmet láthatnak olvasóink az Indafilmen, főbb szerepben többek között Gryllus Dorkával, Nyakó Julival, Csuja Imrével és Gyabronka Józseffel. Műfajokat tekintve van köztük musical a magyar kormányról, modernizált ballada, családi dráma és politikai thriller is. A rendezők közül pedig hárman is diploma előtt állnak Enyedi Ildikó osztályában.

Idén is készítettünk ugyanis egy válogatást az előző évi Friss Hús fesztiválról, hogy olvasóink maguk nézhessék meg, és értékelhessék a friss, és már netre kerülhető magyar kisjátékfilmeket. 

A kisfilmek igazán a neten találhatnak nagyszámú közönségre. A tavalyi válogatásunkat például 82 ezren nézték az Indafilmen: a top három Szirmai Márton Expedíciója (19 ezer), Kapitány Iván Idegenek című filmje (17 ezer) és Oláh Judit Szépségkirálynője (16 ezer) volt. 

Moziban maximum fesztivál keretében lehet megnézni a kisfilmeket, vagy ritkább esetben játékfilm előtt kísérőfilmként. A Daazo évről évre megrendezi a kisjátékfilmes szemlét: az idei fesztivál szerdán indult és vasárnapig tart a Toldi moziban, az erről szóló ajánlónkat itt olvashatják. Mi pedig évről évre kitesszük a friss, és már épp netre kerülhető darabokat.

A válogatásban ismét szempont volt, hogy jó filmek legyenek, és online felületen megoszthatóak, vagyis már ne fussanak nemzetközi fesztiválokon, és ne legyen más kizáró szempont sem. A szintén tavalyi szemlén bemutatott, Deák Kristóf azóta Oscar-díjat nyert Mindenkijét például eladták Magyarországon az HBO-nak, vagyis csak az HBO Go-on lehet megnézni ingyen online.

Csata Hanna: Késő nyár

Késő nyár

Elkaphatunk pár jelenetsort az anya és flegma lánya életéből az orfűi tó partján játszódó filmben. Az anyát Nyakó Júlia játssza érzékenyen, a kamaszok kegyetlenségét Törley-Havas Sára eleveníti meg. 

Csata Hanna végzős a Színház- és Filmművészeti Egyetem rendező mester szakán, Enyedi Ildikó osztályában. Előtte fotószakon végzett Kaposváron. A rendező már vagy nyolc kisfilmet rendezett, egy másik kisfilmje, a Fanni története a Cinefesten futott most ősszel. Idén a csillebérci színjátszó workshopon futó Peronnal szerepel a Friss Húson.

Csoma Sándor: Tabula rasa

Tabula rasa

A félórás film az erdélyi magyarok Ceausescu utáni világában mesél két gyerek szerelméről, amibe politikai szálként a szüleik diktatúrával sötétített múltja is bekavar. Főszerepben Molnár-Szabó Emmával, akit a Kincskereső iskolában talált a rendező, miután hiába járta végig az összes színjátszósulit, és az utolsó pillanatban talált Bogdán Farkassal, aki Bogdán Zsolt kolozsvári színész fia. A felnőtteket Molnár Levente és Tankó Erika, a nagymamát Csiky Ibolya alakította. A film a világ számos fesztiváljára eljutott a fesztivál óta Los Angeles-től Baliig, díjakat is nyert. Legnagyobb sikere az A listás Krakkói Filmfesztivál versenyszekciós szereplése. 

Csoma magyar szakon végzett, majd a BKF mozgóképművész szakára járt, ahol ez a film a diplomafilmje volt. Jelenleg Enyedi Ildikó osztályában tanul. Most kezd neki A casting című diplomafilmjének, ami egy fiatal lányról szól, aki pornóválogatásra érkezik a remélt modellcasting helyett. VHS címen pedig a 90-es években játszódó filmtervén is dolgozik, ami az Inkubátor programban nyert forgatókönyv-fejlesztést a Filmalapnál. 

Visky Ábel: Romanian sunrise

Romanian sunrise

A családon belüli drámában román apját keresi a magyar fiú. A Molnár Gusztáv és Ion Sapdaru főszereplésével készült film a Friss hús óta olasz, francia és román fesztiválokon szerepelt. Több helyen is díjazták.

Visky is idén végez Enyedi Ildikó osztályában. A Mesék a zárkából című filmtervével támogatást nyert az Inkubátor programban az első egész estés filmjére, ami egy mesei elemekkel átszőtt kreatív dokumentumfilm börtönben levő apák és gyerekeik kapcsolatáról. 

Oláh Kata: En passant

En passant

A film egy szezon utolsó sakkversenyén játszódik, és a családon belüli erőszakról szól. Pofon nélkül, Gryllus Dorka és Csukás Márton főszereplésével.

Első kisfilmje volt ez Oláhnak a dokumentumfilmjei után, férjével Csukás Sándor operatőrrel, és fiúkkal a főszerepben forgatta. Második kisfilmje, A Falun forgatását hasonló felállásban készítik, és most fejezték be Erdélyben.

A Friss Hús különdíjasa lett az En passant, és a brüsszeli kisfilmfesztiválon is különdíjat kapott. 

Fabricius Gábor: Dialógus 

Dialógus

A kilakoltatás (Sintér) és a romagyilkosságok (Bianka) után a menekültekről szóló Dialógussal újabb társadalmi témát mutatott be a reklámfilmes hátterű rendező. Az erős látványvilág Erdély Mátyásnak, a Saul fiai operatőrének köszönhető.

A filmhez - amiben afrikai menekültcsoport fut a szántóföldeken, és egy szőke lány Wartburgok között fut ki az országból - a rendező a "legkeletnémetebb magyar színésznőt" kereste (Kurta Nikét), az afrikai menekültek pedig Magyarországon élő diákok vagy korábbi menekültek voltak.  "Életem eddig legbonyolultabb forgatása volt - mondta a rendező. - Eredeti helyszínen forgattam, az állami szervek nem tudták megkülönböztetni a szereplőket a valódi menekültektől". 

Fabricius korábbi rövidfilmjei közül a Sintért a TIFF-en mutatták be és Huszárik Zoltán-díjat nyert. A Dialógus az International Federation of Film Society Special Mention dijat nyerte el.

Bernáth Szilárd: Fizetős nap

Az izgalmas film egy magyar cigánytelepen az uzsorás és a telepiek kapcsolatát mutatja be fekete-fehér képivilággal, nyomorábrázolással és egy fordulattal. A főszereplő Ravasz Tamást az Apaföld főszerepe alapján választották, a rendőrtisztet Urmai Gábor színész alakította, Farkas Franciska a női szerep. Mellettük amatőr szereplők játszanak, akikkel a rendező Bagon találkozott.

A Fizetős nap ebben az évben elnyerte a Magyar Filmkritikusok Díját kisjátékfilm kategóriában, illetve jelölve volt a II. Magyar Filmdíjra is. Idén februárban volt nemzetközi premierje Clermont-Ferrand hivatalos versenyprogramjában, legközelebb a Vilniusi Nemzetközi Filmfesztiválon szerepel. 

Bernáth Szilárd az ELTE filmszakán végzett 2012-ben. A rendező Larry című filmtervével szerepelt az Inkubátor programban, jelenleg is ezen dolgozik.

Madarász Isti: Tetemre hívás

Tetemre hívás

Arany János balladáját helyezte át élvezetesen a jelenbe a film balladai narrációval, modernkori díszletekkel, remek színészi alakításokkal.

Madarász Isti több rövidfilm (Előbb-utóbb, Superdigital), tévésorozat (Hacktion, Barátok közt) és tévéfilm (A legyőzhetetlenek, A fekete múmia átka) után tavaly készítette el első nagyjátékfilmjét, az időkavarós Hurok című thrillert. Jelenleg legújabb munkáján, a Bereczki Zoltán és Balla Eszter főszereplésével készült zenés-romantikus, Egy szerelem gasztronómiája című, egészestés tévéfilmje utómunkálatain dolgozik.

Szirmai Márton: Remény

Remény

A rendező újabb vicces társadalmi szatírája, a Remény egy musical a magyar kormányról, ami megoldást próbál találni arra, hogy a magyar a legszomorúbb nemzet. A film futott pár fesztivál versenyprogramjában, a legjobban a Gent Film Festnek örült a rendező, és az olasz Reggio fesztiválnak. "Castingra nem volt lehetőség és pénz, ilyenkor színházi élményeim és mások tanácsai segítenek színészt választani a szerepre - mondta erről Szirmai. - De mondjuk Gyabronka József, Bezerédi Zoltán vagy Friedenthal Zoltán amúgy sem tud rossz lenni, maximum, ha rosszul instruálom őket. A szereplők többsége civil ismerős volt."

A játék- és dokumentumfilmjeiről ismert Szirmai szabadúszó szerkesztő, rendező, vágó televíziós és független produkciókban. Előző szatírái az Indexen jól szerepeltek: az Expedíciót 19666-an, a Minimált 48 ezren nézték az Indafilmen.

Ne maradjon le semmiről!