Nagyszabású Puskás-filmmel készül Andy Vajna

2017.04.07. 08:45

Nagyjátékfilm készül Puskás Ferenc életéről, mondta el az Indexnek Andy Vajna, aki producerként fog részt venni a projektben. Legalább a kétezres évek vége óta terveznek filmesek egy életrajzi filmet, a mostani előkészületek viszont szinte titokban zajlottak.

Nem egy megszokott hazai kurzusfilm

Az már egészen biztos, hogy a producere a filmügyi biztos, Andy Vajna lesz, forgatókönyvírója pedig Vajna korábbi alkotótársa, Joe Eszterhas, többek között a Szabadság, szerelem, az Elemi ösztön, és a Showgirls hollywoodi forgatókönyvírója.

„Producerként régóta gondolkodom azon, hogyan lehetne a leghíresebb magyar labdarúgóról, Puskásról egy izgalmas, a közönségnek is érdekes filmet készíteni. Elkezdtük a munkát Joe Eszterhas-zal, aki már dolgozik a film forgatókönyvén. Joe-val remek csapat vagyunk, több filmet készítettünk már közösen, legutóbb a Szabadság, szerelem filmen dolgoztunk együtt” – nyilatkozta az Indexnek Andy Vajna.

Vajna azt is megerősítette, hogy a film magánfinanszírozásban fog készülni. Ez a magyarázat arra, hogy az egyébként transzparensen működő Magyar Nemzeti Filmalapnál semmi információt nem találni a filmről. Az alap a bizottsági döntések után mindig nyilvánosságra hozza a megszavazott támogatási összegeket – akár gyártásról vagy forgatókönyvírásról van szó –, a Puskás-filmről viszont nem lehetett hallani. 

Magyarország kapitánya

Nem először futnának neki a Puskás-filmnek Magyarországon. Köbli Norbert (A berni követ, Félvilág) tavaly arról mesélt az Indexnek, hogy ő is készített egy forgatókönyvet a focista életéről. Az akkori könyv Szöllősi György, a Puskás-hagyaték kezelőjének felkérésére készült, az ő vázlata alapján.

Köbli változata – ami 180 oldalas volt, azzal a címmel, hogy Magyarország kapitánya – arról az időszakról szól, amikor 1956 és 1958 között Puskás nem játszhatott hivatalosan. Meghízott, keményen ivott, de kapott egy esélyt a Real Madridtól. Köbli szerint az lett volna a film fő konfliktusa, hogy képes-e a lecsúszott focista újra talpra állni. A forgatókönyvíró saját bevallása szerint tíz évet dolgozott a témán, de még nem tudni, hogy bevonják-e az új film munkálataiba.

Puskásról eddig egy film készült: a Puskás Hungary című dokumentumfilm 2009-ből. Vajna legutóbbi produceri munkája pont az Eszterhas-zal közös 2009-es Szabadság, szerelem volt.

Puskás Fan Club

Az Indexnek egy, a protokollügyeket is ismerő magyar külügyes arról beszélt, Szijjártó Péter külügyminisztersége alatt a futballrajongás egy konkrét esetben valóban megjelent a külpolitikában. A hivatalos találkozók során a korábban megszokott díszajándékok mellett Puskás-mezt és Puskás nevével ellátott focilabdát is elkezdtek ajándékozni külföldi vezetőknek, politikusoknak, állítólag rendkívül kedvező fogadtatással. „Volt olyan balkáni politikus, aki ebben a Puskás-mezben nézte végig a családjával a magyar-osztrák meccset az Eb-n” – mesélte forrásunk.

Orbán Viktor foci- és Puskás-rajongása mellett tehát a másik filmszakmán kívüli érv és cél, amit Vajna készülő filmje szolgálna, az országmarketing. 

„Puskást a világon mindenhol ismerik, sok helyen még a mai napig Magyarországról Puskás neve jut először az emberek eszébe. Itt volt az ideje, hogy Puskás életéről film készüljön” – mondta Vajna.

A Kincsem, és úgy általában a magyar film sikerét látva egyáltalán nem hülyeség egy Puskás-film. Mivel tényleg nagyon sokan Magyarországot még mindig az ő nevével azonosítják, európai A-listás fesztiválokon prominens szerepet kaphatna, ha egyszer elkészül – az idei Berlinale nyitófilmje például Django Reinhardt világhírű gitárosról készült francia életrajzi film volt.

Ne maradjon le semmiről!