Rókatündérek helyett kőkemény valóság

DSC 7287
2017.04.12. 07:07

Ujj Mészáros Károly új filmje, az X. annyira rejtélyes, hogy még a sajtónyilvános forgatási napon sem nagyon mertek beszélni róla az alkotók, nehogy véletlenül elkotyogják, ki a gyilkos. Merthogy a Liza, a rókatündér rendezőjének új filmje fordulatos krimi lesz.

Itt is sokan meghalnak

A rendező és a film főszereplője, Balsai Móni épp egy rendőrautóban körözött a háztömb körül, amikor egy rövid időre csatlakozhattunk a stábhoz az Óbudai lakótelepen, majd még egy másik jelenethez ugyancsak Balsai Móni jött ki vagy harmincszor egy ház kapuján a lányát alakító színésznővel – ránézésre két teljesen semmitmondó jelenet, de még itt is csak fokozott óvintézkedések után fotózhattunk, nehogy bármiből kiderüljön valami meglepetés a filmről.

„A film egy fordulatokban gazdag krimi, és jó lenne, ha ezek a fordulatok meglepetésként érnék a nézőt, ezért titkolózásra buzdítok mindenkit, aki részt vesz ebben a produkcióban, magamat is beleértve” – indokolta az óvatosságot Ujj Mészáros Károly, hozzátéve: a stábtagokat is megkérték, hogy ne posztoljanak semmit Facebookra a forgatásról, nehogy bármi is kiszivárogjon a történetről.

A rendező, aki két éve rögtön az első filmjével nagy sikert aratott a hazai mozikban és külföldi fesztiválokon is, most egy teljesen másik műfajban próbálja ki magát, mint a Liza mesebeli, retrós ötletparádéja volt, noha hasonlóságok azért vannak szerinte. „Abban is sokan meghaltak, és ebben a filmben is lesz néhány haláleset, ennyit azért elárulhatok. Alapvetően sokkal sötétebb hangulatú film lesz az X., az érzelmek azért ebben a történetben is szerepet játszanak majd, csak egész más szempontból” – mondta Ujj Mészáros. A színészekben is lesz némi átfedés a két film között: Balsai Móni mellett Bede-Fazekas Szabolcs és Schmied Zoltán is játszik mindkettőben, nem is beszélve Szabó Győzőről, illetve az új filmben is feltűnik a rendező régi kedvence, Nádasi László is.

De itt a párhuzamok be is fejeződnek, hiszen ezt a filmet leginkább olyan skandináv noir sorozatok inspirálták, mint a Híd, illetve Jo Nesbø regényei: utóbbiak „borzasztó okosan vannak megírva” a rendező szerint, akire még egy-két izlandi krimi is hatott, amikor a forgatókönyvön dolgozott (akárcsak a Liza esetében, ezt is Hegedűs Bálinttal közösen jegyzik).

Aki azonban azt hinné, hogy Balsai Móni mondjuk svéd nyomozót alakít majd, a szintén főszereplő Kulka János pedig valahol Reykjavíkban kanalazza a hallevest, nem is tévedhetne nagyobbat: az X. ugyanis Ujj Mészáros szerint „a mai Magyarországon játszódik, mintha egy skandináv noir drámát ültetnénk át magyar környezetbe. Talán lesz egy-két nüansz, amit csak a magyar nézők érthetnek, de alapvetően arra törekedtünk, hogy bárki számára világos legyen.”

Cseresznyevirágzás helyett őszi szomorúság

„Filmünk egy krimi, amiben rendőrnőt játszom, aki nagyon sok emberhez hasonlóan küzd a saját démonjaival – mondta a saját szerepéről Balsai Móni. – Most is sok ember hal meg körülöttem, de ez egy egész más film, mint a Liza volt. Abban hasonló, hogy nagyon erős vizuális világa lesz, és fontos a mondanivalója is, csak itt nem cseresznyevirágzás lesz, hanem őszi szomorúság.”

Amit még a színésznő kiemelt, az egyrészt a helyszínválasztás volt. Szándékosan nemcsak a közeg szomorúságát vagy a ridegségét mutatja, hanem a gazdagságát is: döbbenetes helyszínek vannak Budapesten, lakástól tetőig, és nagyon jó, hogy ezeket így meg tudjuk mutatni” – mondta Balsai Móni, aki szerint az X.a Liza meseszerűségével szemben a kőkemény valóság lesz”.

A másik ok, ami a főszereplő számára különlegessé tette a forgatást, az pont az, amit az ember is gondolna egy bűnügyi filmről, azaz még a felnőttből is kihozza a krimirajongó gyereket. „A rendőrszerep miatt sok olyan dolgot is megtanulhattunk, amiket eddig még nem csináltunk. Ilyen például a lövészet, amit régóta szeretnék kipróbálni” – mondta Balsai Móni, akinek a fegyverhasználat és a kaszkadőrökkel való közös munka mellett az volt a legizgalmasabb, hogy jött egy igazi bűnügyi helyszínelő, aki megmutatta, hogyan dolgoznak. Egy-két színész kolléga megtanult ujjlenyomatot venni például. Nyilván ez egy film, de az alapokkal tisztában kell lennünk.”

Balsai – aki a Liza, a rókatündér óta az egyik legfoglalkoztatottabb magyar filmszínésznő lett – egyébként szerepelt már bűnügyi filmben is, méghozzá A martfűi rémben, ami pont az ellentéte volt a Liza morbiditása ellenére is bájos világának. Ujj Mészáros Károly szerint pedig ez a film sem lesz sokkal lájtosabb”, mint A martfűi rém volt.

A filmet május végéig forgatják Budapesten, olyan további helyszíneken, mint a Teve utcai rendőrpalota teteje vagy a csepeli gyártelep, és a producer, Muhi András szerint jó esetben kész lesz addigra, hogy a jövő év eleji fesztiválokra már nevezni lehessen.

Ujj Mészáros mindenesetre elmondta, hogy itt nem lesz szükség olyan jellegű utómunkára, mint a Lizában: „Az X. egy fotórealisztikus film, és bár jó pár trükk lesz benne, azok egyáltalán nem lesznek meseszerűek.”

Az X. forgatókönyvet Ujj Mészáros Károly és Hegedűs Bálint írta, az operatőr Szecsanov Martin, a film producere Muhi András és Ferenczy Gábor, gyártója a Focusfox. A filmnek 489 millió forint gyártási támogatást szavazott meg a Filmalap, várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba. 

Ne maradjon le semmiről!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?