Kiderült egy csomó minden a Star Wars – Az utolsó Jedikről

2017.05.27. 21:41

Rian Johnson rendező most először beszélt a történetről, és elárulta azt is, hogy nem fog Donald Trumpra utalgatni benne, és nem számol olyan szerelmi szállal sem, mint amilyen Han Solo és Leia között volt annak idején.

A Star Wars – Az utolsó Jedik, azaz a kronológia szerint a Csillagok háborúja nyolcadik része, a sorozat kilencedik darabjának rendezője, Rian Johnson a Vanity Fairnek árult el egy csomó exkluzív információt a december 15-én érkező filmről. Egészen pontosan megnevezett néhány olyan dolgot, amire számítani lehet a filmből, és néhányat, amire semmiképpen sem.

Amik benne lesznek a filmben:

  • Egy Canto Bight nevű elegáns kaszinóváros. Bár a sorozatban korábban az olyan lepukkant lebujokba jártak kocsmázni a szereplők, mint a Mos Eisley, Johnson úgy gondolta, itt az ideje, hogy megjelenjen a luxus is. A rendező szerint a város „Monte Carlo Star Wars-verziója lesz, némi James Bond-os beütéssel.”
  • Egy csomó új lény. Johnson forgatókönyvében állítólag minden eddiginél többféle új lény fog szerepelni, amelyeket Neal Scanlan, a Prometheus című Alien-előzményfilm, az utolsó két Star Wars-film és a Rémségek kicsiny boltja effektguruja fog tervezni (aki egyébként nem ezekért a filmekért, hanem a Babe-ről, a bátor kismalacról szóló munkájáért kapott Oscar-díjat). Scanlan lényei fogják benépesíteni Canto Bight-ot és Ahch-To-t, a bolygót, ahol Luke Skywalker él, és ahol őshonos őrző/védelmező lények élnek, talán olyasmik, mint a Harry Potter-sorozat házimanói.
  • Laura Dern és Benicio Del Toro. A kétszeres Oscar-jelölt Laura Dern Holdo admirálist játssza majd, a lázadók egyik magas beosztású vezérét, Del Toro pedig „egy sötét alakot”, akiről Johnson csak annyit árult el, a neve nem fog elhangozni a filmben, de „nem véletlenül neveztük a forgatás alatt DJ-nek”.
  • Egy új főszereplő. Az új karakterek közül egy Rose Tico nevű szereplőnek lesz a legnagyobb szerepe: ő a lázadók egy karbantartó munkása lesz, testvére, Paige pedig szintén a lázadók oldalán áll, de ő harcolni is fog. A sztori szerint Rose a történet egy pontján váratlan kalandba keveredik Finn-nel. Rose-t a leginkább tévés szerepeiről ismert színésznő, Kelly Marie Tran játssza majd.
  • Egy csomó valódi díszlet. Már J.J. Abrams sem szerette volna, ha csak a CGI-effektek jelentik a filmjében a hátteret, és ezt a hagyományt folytatja Johnson is. Sőt, Az utolsó Jedikben több kézzel épített díszlet lesz, mint bármelyik filmben 2012 óta, ideértve a csak jövőre érkező Han Solo-előzményfilmet is. Ráadásul egy csomó ír építész teljesen felépítette azt az ősi remeték faluit idéző helyszínt, ahol Luke Skywalker tengette napjait a cselekmény kezdetéig. Johnson külön kiemelte, mennyivel egyszerűbb lett volna a falut egy stúdió zöld háttere előtt felépíteni, de ragaszkodott hozzá, hogy tényleg egy ír sziget, Dingle Peninsula szikláinak szélén játszódjanak a jelenetek.

Amik nem lesznek benne a filmben:

  • Szerelmi szál. Johnson kiábrándít mindenkit, aki abban bízott, hogy Rey és Kylo Ren egymásba zúgnak, vagy még jobb esetben a két férfi, Finn és Poe Dameron találják meg együtt a boldogságot. „Az utolsó Jedikben nem lesz meg a Han Solo és Leia közti tüzes, viszonzatlan szerelem megfelelője. A mi sztorinkban az ilyesminek nem lesz központi szerepe.”
  • Nem emberi főszereplő. Hiába lesz annyi különös teremtmény a filmben, ezúttal nem lesz sem Maz Kanatához, a szemüveges lényhez vagy Yodához hasonló, fontos nem emberi szereplő a filmben. „A lények mind mellékszereplők lesznek, akik végig kísérni fogják majd a filmet” – mondta Johnson. Ez és a szerelmi szál mellőzése egyébként azért is érdekes – bár ezt az alkotók nyilván nem vallanák be –, mert ezek szerint Az utolsó Jedik szerencsére megpróbál szakítani azzal, amit Az ébredő Erő hozott be a franchise-ba: a pofátlan fan service-t, ami a hetedik rész esetében kis túlzással azt jelentette, hogy minden jelenetnek és cselekményszálnak megvolt az eredeti trilógiából a megfelelője.
  • Lin-Manuel Miranda új zenéje. A Hamilton című musical zeneszerzője Az ébredő Erőben dolgozott, de a nyolcadik rész teljes zenéjét John Williams szerzi majd. Johnson fejében ugyan megfordult, hogy meghívja dolgozni saját unokatestvérét, a zeneszerző Nathan Johnsont, de „annyira örültem, hogy John lelkesedik a feladatért”, hogy végül eltekintett a tervétől.
  • Direkt politikai áthallások. „Az egész történet erejét csökkentené, ha egyszer csak felbukkanna egy karakter, aki kilépne a Birodalmi Szenátus elé, és azt mondaná, »Tegyük újra nagyszerűvé a Galaxist«” – utalt Johnson Donald Trump „Let’s make America great again!” jelszavára. „Az túl olcsó lenne, és még a közönséget is megosztaná. Ami igazán számít, és amit igazán jól tudnak közvetíteni ezek a filmek, az az, hogy melyek azok az alapvető dolgok, amelyek jóvá és bátorrá teszik az embert, és melyek azok a dolgok, amelyekért érdemes küzdenünk.”
  • Finn, amint megszállja az Erő. Habár Finn a hetedik részben egy ideig a magáénak tudott egy fénykardot, a Jedik fegyverét, sőt, ki is állt vele Kylo Ren ellen, attól még – mondja a rendező – Finn is pontosan tudja, hogy ebben az univerzumban, aki nem Jedi vagy Sith, az nem nagyon használ fénykardot, még Han Solo is csak addig fogta a kezébe, amíg felvágta a tauntaun hasát. Úgyhogy úgy tűnik, Finnt nem járja át az erő, bár a színész, John Boyega azt mondta a Vanity Fairnek: „Sosem lehet tudni. Sokat dumálok Mark Hamillel, és ő is mesél olyan sztorikat, hogy neki se mondták el, hogy Darth Vader az apja, egész addig, amíg azt a jelenetet nem forgatták.” Úgyhogy bár a nyolcadik részben még biztosan nem magyarázzák meg sehogy sem, miért is bánt olyan tűrhetően Finn a fénykarddal, a színész azt mondja, ő azért nem lepődne meg, ha ezzel később kezdene még valamit a sorozat.

Ne maradjon le semmiről! (PREVIEW)