Eljött Terry Gilliam életének talán legboldogabb napja

2017.06.07. 07:12

Húsz éve folyamatosan csak szívott legrégebb óta dédelgetett filmtervével, volt, hogy árvíz tett tönkre mindent, volt, hogy betegség, de most végre tényleg elkészült Az ember, aki megölte Don Quijotét. Bár jogi problémák még mindig adódhatnak.

Egy évvel azután, hogy bejelentette, tényleg elkezdi forgatni a filmet, és kevesebb mint három hónappal a munkálatok kezdete után Terry Gilliam ismét fontos bejelentést tett: véget ért elátkozott filmje, Az ember, aki megölte Don Quijotét (The Man Who Killed Don Quixote) forgatása.

"Elnézést a hosszú csendért, de el voltam foglalva a teherautó bepakolásával. Most már hazafelé tartunk. Tizenhét év után befejeztük Az ember, aki megölte Don Quijotét forgatását. Muchas gracias az egész csapatnak és mindenkinek, aki hitt benne. QUIXOTE VIVE!" - írta a rendező a Facebookon.

Ugyanakkor azért úgy tűnik, az elátkozott film már csak elátkozott film marad: nemrég az Alfama nevű filmes cég vezetője közölte, hogy a film "illegális", mivel Gilliam az ő "háta mögött" dolgozott annak ellenére, hogy valójában őt illetik meg a film jogai - mondta a magát károsultnak tartó Paul Branco a Hollywood Reporternek.

Gilliamék mindenesetre nem tűnnek úgy, mint akiket túlzottan szíven ütöttek a vádak: egy közleményben esztelennek nevezték azokat, és közölték, már több pert is indítottak Branco ellen.

Senor Branco szélmalmokkal hadakozik.

Semmiféle jogai nincsenek a Don Quijotéval kapcsolatban" - jelentették ki.

Ahogy azt már korábban is megírtuk, a film sztorija az elmúlt két évtizedben többször módosult. Eredetileg egy olyan emberről szólt volna, aki egyszer csak valahogy a XVII. században találja magát, de a legújabb hírek szerint Adam Driver egy arrogáns reklámszakembert fog játszani, aki hazatérve spanyol szülőfalujába, kapcsolatba kerül a Jonathan Pryce által alakított, őrült lovaggal. A mellékszerepekben többek közt Olga Kurylenko és Stellan Skarsgård lesz látható.

Gilliam 1998-ben kezdte el szervezni, hogy leforgathassa a filmet. Előbb összeszedett 32 millió dollárt, sikerült megoldania, hogy a tervezettnél kisebb költségvetésből is kijöjjön a film, és el is kezdte a forgatást Spanyolországban. De egy árvíz tönkretette a felszerelést, gond volt a biztosítással, a főszereplő meg betegség miatt kiszállt a filmből. Ezt mutatta meg a 2002-es, La Mancha elveszett lovagja című dokumentumfilm.

A következő tizenöt évben különböző váltásokban felmerült Gérard Depardieu, Robert Duvall, Ewan McGregor és John Hurt neve a főbb szerepekre, Johnny Depp pedig a további várakozás helyett inkább lelépett, és amúgy sem gyűlt össze elég pénz. Aztán John Hurt rákbetegsége miatt sokadszor is eltolták a forgatás kezdetét. 2016-ban újra összejött elég pénz, kitűzték a forgatás kezdetének napját, de aztán kiderült, hogy a producer mégsem szedte össze a költségvetést, és ezredszer is eltolták a forgatást – mostanáig.

Ne maradjon le semmiről!