Így ugrott a Keleti pályaudvar fölé a repülő ember

SZY 8588
2017.06.16. 09:14

Azt biztonsággal kijelenthetjük, hogy az utóbbi évek leglátványosabb magyar filmje, a Jupiter holdja, Mundruczó Kornél hetedik, cannes-i filmfesztivált megjárt nagyjátékfilmje. A film főszereplőjét, a repülő embert alakító Jéger Zsombort riggeléssel, kötelek és daruk segítségével emelték Budapest fölé, most erről a lélegzetelállító munkáról kaptunk pár videót. Az Index tavaly nyáron járt az akkor még Felesleges ember néven futó film forgatásán, ahol írtunk Szabó Gáspár kaszkadőr koordinátor és Farkas Balázs főrigger munkájáról. 

A forgalmazó Intercom YouTube csatornájára került fel a három rövid videó, amik megmutatják, hogyan is sikerült megvalósítani azt a látványt, amitől a világsajtó is lehidalt, mikor Cannes-ban bemutatták a filmet.

Az első kettő arról szól, hogy hogyan sikerült mindig egyedi módon megmutatni, ahogy a Jéger Zsombor által alakított Aryan a levegőbe emelkedik. Látható, hogy hány különböző szakember folyamatos munkája kell hozzá, hogy a végeredmény ennyire látványos legyen. A werkvideókban láthatóak a végleges jelenetek, vagyis azt is észre lehet venni, hogy honnan kellett eltüntetni számítógépes technikával az Aryant tartó köteleket.  

A harmadik videó a film első tíz percében rögzített határmenti káoszt és menekülést mutatja be. Itt hosszú, vágás nélküli jelenetekben látjuk, ahogy a főszereplőnek menekülnie kell és mindezt egy mellette rohanó operatőrnek kellett lekövetnie.

A Jupiter holdja magyarországi bemutatója június nyolcadikán volt, sajnálatosan gyér érdeklődés mellett. A Kultrovat podcast legújabb adásában megpróbáltunk utánajárni, hogy mi lehetett a kudarc oka. A filmről írt kritikánkat itt lehet elolvasni, ez pedig a cannes-i bemutatón készített videónk.

Ne maradjon le semmiről!