A férfi színészek Oscar-díján nem kell többet gondolkodnunk

2017.07.14. 11:07

Pont így néz ki egy bejelentkezés az Oscar-gálára: Gary Oldman Winston Churchillt játssza és az ő idézeteit szavalja A legsötétebb óra című világháborús filmben, amit Anglia legmegbízhatóbb rendezője hozott tető alá.

Ha nagyon jóindulatúak akarunk lenni, mondhatjuk, hogy biztos azért készült pont most egy kosztümös film a frissen kinevezett Winston Churchillről, hogy az alkotók finoman párhuzamot vonjanak a második világháború és a terrorizmus között, Churchill idézeteivel biztatva a nemzetet arra, hogy erősnek, kitartónak, hazafiasnak kell lenni. De ha nincs bennünk ilyen indokolatlanul sok jóindulat, A legsötétebb óra (Darkest Hour) mégis inkább egy igazi Oscar-mágnes filmnek tűnik, aminek elsődleges célja pár Oscar-jelölés és pár díj begyűjtése.

A filmben, legalábbis az előzetesből úgy tűnik, tényleg minden megvan, amit a Filmakadémia szeretni szokott:

  • Egy híres, hősies államférfi,
  • Aki híres, hősies idézeteket mond el hazafiasságról és a világ nagy kérdéseiről,
  • Egy híres színész, aki teljesen átalakul egy szerep kedvéért,
  • Mindenki által könnyen érthető és amúgy is jól ismert téma,
  • Történelem és
  • Sok kosztüm.

Erről van szó:

A legsötétebb órát ráadásul az a Joe Wright rendezi, akinél egyértelműbb választást kitalálni se lehetett volna, mivel ő rendezte a Büszkeség és balítélet 2005-ös verzióját, a Vágy és vezeklést, a Pán Péterről szóló Pánt és bónuszként még az Anna Kareninát is. 

A filmben Gary Oldmanen kívül játszik még Lily James (Hamupipőke, Downtown Abbey, Háború és Béke, meg hát ne felejtsük el: Büszkeség és balítélet meg a zombik), Ben Mendelsohn (Zsivány Egyes, A sötét lovag: Felemelkedés) és Kristin Scott Thomas is. Angliában 2018. január 12-én mutatják be, és Magyarországon is ekkortájt kerül mozikba. Sőt, magyar nyelvű előzetes is van belőle:

Ne maradjon le semmiről!