James Franco rendezi a világ legrosszabb filmjét

2017.07.18. 15:22

Egy óriásplakáttal kezdődött. 2004 körül egy teljesen ismeretlen, The Room című film plakátja volt látható Los Angeles egyik autópályája mentén. Senki nem hallott a filmről, senki nem tudta, miről szól, csak hogy egy furcsa, hosszú hajú férfi nézett farkasszemet az autósokkal róla. Pár Los Angeles-i komikus elhatározta, hogy megnézi. A többi már történelem, már ha a történelmet teljesen dilettáns, amatőr, rossz okokból elhíresült filmesek írják.

A Room (nem összetévesztendő az Oscar-díjakat nyert drámával) ugyanis pocsék, borzasztó, rettenetes, de olyan szinten, ami már színtiszta szórakoztatásnak hat. A történet maga egy szerelmi háromszögről szól: egy férfi (a rendező-író-producer Tommy Wiseau) tökéletes élete teljesen tropára megy, amikor a felesége megcsalja őt a legjobb barátjával. Wiseau egy nagyszabású, elementáris erejű drámát akart ebből csinálni, de teljesen inkompetens volt hozzá, az ambíció kivételével minden hiányzott belőle. Viszont a béna kameramozgás, az érthetetlen dialógusok, a megmagyarázhatatlan pillanatok, a gyogyós mellékszereplők, és a végtelen idézhetőség miatt a Room lett a kétezres évek legnagyobb kultfilmje. Ugyanis a Sharknadókkal és hasonlókkal ellentétben a rendezője nem egy rossz filmet akart készíteni, hanem egy mesterművet. Mutatom a végeredményt:

Aztán a hirtelen, rossz irányból jött figyelemtől Wiseau visszakozott: ő nem is egy drámát, hanem egy vígjátékot, egy szatírát akart készíteni, pont olyat, ami a végeredmény lett. Örömmel járt el minden nyilvános vetítésre, ahol a Rocky Horror Picture Show mintájára emberek hangosan ordították a szövegeket, és vállalta, hogy igen, ő egy ilyen dilis figura.

Aztán a Room másik főszereplője, Greg Sestero (aki egy pici szerepben feltűnt a Patch Adamsben is), Tom Bissell újságíró segítségével megírta a The Disaster Artistot arról, hogyan is alakult a barátsága a rejtélyes származású, korát folyamatosan letagadó, feltehetőleg illegális ruhaimportból meggazdagodó Wiseau-val. A könyv aztán ha nem is tragikus, de egészen megkapó és empatikus volt (az a ritka könyv, ami egyáltalán nem vesz el a témájául szolgáló film élvezetétől), és egyáltalán nem meglepő, hogy film is készül belőle. 

Amit James Franco rendez, a főszerepet is ő játssza, öccse, Dave Franco játssza a testvérét, és feltűnik benne Seth Rogen, Alison Brie, Sharon Stone, Bryan Cranston, és még rengeteg híres ember, akár saját magaként, akár szerepben. És itt van az első előzetes is hozzá:

Ami nagyon cselesen csak egy darab jelenet, talán a leghíresebb a filmből és a könyvből, amikor Wiseau egy nagyon egyszerű pár mondatot képtelen elmondani a kamerába. A végeredményt már feljebb posztoltam.

Az A24 nevű forgalmazó jó érzékkel decemberre időzítette az amerikai premiert, magyar bemutatóról egyelőre nem tudni.

Ne maradjon le semmiről!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?