Két magyar rövidfilm is Európa egyik fontos fesztiváljára megy

2017.07.19. 06:55

A régió legfontosabb filmes eseményén, a szarajevói filmfesztivál versenyprogramjában mutatják be Szabó Virág rövidfilmjét, a Wellnesst, és Kölcsey Levente Zabigyerek című alkotását – utóbbinak a fesztiválon lesz a világpremierje, eddig csak a Színművészeti Egyetem vetítésein volt látható. A fesztivált 2017. augusztus 11. és 18. között rendezik meg Bosznia-Hercegovina fővárosában. 

wellness

A Wellnesst Magyarországon a Friss Hús rövidfilmfesztivál közönsége láthatta először. Mi akkor azt írtuk róla: „A Wellness szívfájdító kép anyáink generációjáról, két remek színésznő minimalista, érzékeny játékával.”

A szarajevói filmfesztiválra idén több mint 500 filmet neveztek, a rövidfilmes versenyprogramba azonban mindössze tíz alkotást válogattak be – adta hírül a Daazo.

A Wellness Tóth Krisztina A váll története című novellájából készült, és két nyugdíjas hölgyről, Ilonáról és Teriről szól. A két évtizedes barátnő együtt tölti a vakációját egy wellness-szállodában, de a látszólag ideális körülmények ellenére sem tudják felszabadultan jól érezni magukat: elromlik a légkondi, felbukkan egy régi ismerős, Ilona folyamatosan elégedetlen mindennel, Teri kisebbrendűnek érzi magát, szóval a nyaralás során akaratlanul is folyton megbántják egymást.

A Zabigyerekről a Filmtett azt írta, egy apátlan kiskamaszról szól, aki féltékenyen szemléli, ahogy anyja egy migránsozó kamionsofőrrel kavar, és hiába láttunk már mostohaapa-fiú konfliktusról szóló filmet, „Kölcsey Levente filmje már egyenesen fullasztóan nyers és kegyetlen”.

A szarajevói fesztivál válogatásában a korábbi években olyan magyar rendezők mutatkoztak be rövidfilmjeikkel, mint Kárpáti György Mór, Nagypál Orsolya, Till Attila, illetve Zomborácz Virág.

Az első szarajevói filmfesztivált 1995-ben rendezték meg azzal a céllal, hogy a négyéves háborús időszak után helyreállítsák a város korábbi pezsgő, nemzetközi kulturális életét. A fesztivál, amely az elmúlt több mint két évtizedben az egyik legfontosabb nemzetközi filmes eseménnyé vált, elsősorban a közép-kelet-európai régió filmművészetét állítja fókuszba. A filmbemutatók mellett szakmai, edukációs és tehetséggondozó programokat is kínál a régióból érkező filmkészítőknek, filmes szakembereknek. Minden évben világsztárok részvételével zajlik a fesztivál, visszatérő vendége például Angelina Jolie. 

Szabó Virág 1988-ban született Budapesten. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem filmszakán diplomázott 2014-ben. Első rövidfilmjét, az Álmatlanságot meghívták a valenciai Cinema Jove fesztiválra. 2014-ben részt vett a Szarajevói Filmfesztivál tehetséggondozó programján, a Sarajevo Talentsen. Ugyanebben az évben az MTV számára rendezte a Lóti és Futi című gyereksorozat negyven epizódját. 

Kölcsey Levente 2016-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, Miklauzic Bence 6x6-os osztályában. Gömbakác című, tízperces filmje teljes egészében elérhető a Youtube-on.

A fesztivál diákfilmes programjába még négy magyar alkotás is bekerült: Barkóczi Noémi Second handje, Szentpéteri Áron Láthatatlanulja, Wunder Judit Köteléke és Lovrity Anna Katalin Vulkánszigete.

Ne maradjon le semmiről!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?