Két magyar rövidfilm is Európa egyik fontos fesztiváljára megy

2017.07.19. 06:55

A régió legfontosabb filmes eseményén, a szarajevói filmfesztivál versenyprogramjában mutatják be Szabó Virág rövidfilmjét, a Wellnesst, és Kölcsey Levente Zabigyerek című alkotását – utóbbinak a fesztiválon lesz a világpremierje, eddig csak a Színművészeti Egyetem vetítésein volt látható. A fesztivált 2017. augusztus 11. és 18. között rendezik meg Bosznia-Hercegovina fővárosában. 

wellness

A Wellnesst Magyarországon a Friss Hús rövidfilmfesztivál közönsége láthatta először. Mi akkor azt írtuk róla: „A Wellness szívfájdító kép anyáink generációjáról, két remek színésznő minimalista, érzékeny játékával.”

A szarajevói filmfesztiválra idén több mint 500 filmet neveztek, a rövidfilmes versenyprogramba azonban mindössze tíz alkotást válogattak be – adta hírül a Daazo.

A Wellness Tóth Krisztina A váll története című novellájából készült, és két nyugdíjas hölgyről, Ilonáról és Teriről szól. A két évtizedes barátnő együtt tölti a vakációját egy wellness-szállodában, de a látszólag ideális körülmények ellenére sem tudják felszabadultan jól érezni magukat: elromlik a légkondi, felbukkan egy régi ismerős, Ilona folyamatosan elégedetlen mindennel, Teri kisebbrendűnek érzi magát, szóval a nyaralás során akaratlanul is folyton megbántják egymást.

A Zabigyerekről a Filmtett azt írta, egy apátlan kiskamaszról szól, aki féltékenyen szemléli, ahogy anyja egy migránsozó kamionsofőrrel kavar, és hiába láttunk már mostohaapa-fiú konfliktusról szóló filmet, „Kölcsey Levente filmje már egyenesen fullasztóan nyers és kegyetlen”.

A szarajevói fesztivál válogatásában a korábbi években olyan magyar rendezők mutatkoztak be rövidfilmjeikkel, mint Kárpáti György Mór, Nagypál Orsolya, Till Attila, illetve Zomborácz Virág.

Az első szarajevói filmfesztivált 1995-ben rendezték meg azzal a céllal, hogy a négyéves háborús időszak után helyreállítsák a város korábbi pezsgő, nemzetközi kulturális életét. A fesztivál, amely az elmúlt több mint két évtizedben az egyik legfontosabb nemzetközi filmes eseménnyé vált, elsősorban a közép-kelet-európai régió filmművészetét állítja fókuszba. A filmbemutatók mellett szakmai, edukációs és tehetséggondozó programokat is kínál a régióból érkező filmkészítőknek, filmes szakembereknek. Minden évben világsztárok részvételével zajlik a fesztivál, visszatérő vendége például Angelina Jolie. 

Szabó Virág 1988-ban született Budapesten. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem filmszakán diplomázott 2014-ben. Első rövidfilmjét, az Álmatlanságot meghívták a valenciai Cinema Jove fesztiválra. 2014-ben részt vett a Szarajevói Filmfesztivál tehetséggondozó programján, a Sarajevo Talentsen. Ugyanebben az évben az MTV számára rendezte a Lóti és Futi című gyereksorozat negyven epizódját. 

Kölcsey Levente 2016-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, Miklauzic Bence 6x6-os osztályában. Gömbakác című, tízperces filmje teljes egészében elérhető a Youtube-on.

A fesztivál diákfilmes programjába még négy magyar alkotás is bekerült: Barkóczi Noémi Second handje, Szentpéteri Áron Láthatatlanulja, Wunder Judit Köteléke és Lovrity Anna Katalin Vulkánszigete.

Ne maradjon le semmiről!