Meghalt Pier Paolo Pasolini feltételezett gyilkosa

2017.07.21. 11:52

Több mint 40 évvel Pier Paolo Pasolini olasz író és filmrendező erőszakos halála után elhunyt a gyilkosság ügyében elítélt férfi, Pino (Giuseppe) Pelosi. Az egykori utcagyerek 58 éves korában halt meg rákbetegségben egy római kórházban csütörtökön - jelentette az olasz média.

Pelosi volt az 1974-es rejtélyes gyilkosság kulcsfigurája. November 2-ra virradó éjjel az akkor prostituáltként pénzt kereső 17 éves Palosi a Róma melletti Ostiában találkozott a rendezővel, ahol később egy futballpályán megtalálták Pasolini összeroncsolt holttestét. Pelosi eredeti vallomása szerint Pasolini megpróbálta megerőszakolni, ezért ő védekezésül megölte, Pelosit elítélték a gyilkosság miatt és kilenc évet ült börtönben, írja az MTI. 

A nyomozók azonban kezdettől fogva kételkedtek abban, hogy egyetlen elkövető ilyen súlyos sérüléseket okozhatott az áldozatnak. Pelosi 2010-ben a bíróság előtt tett vallomásában pedig teljesen ártatlannak vallotta magát, szavai szerint a brutális gyilkosságért legalább hat ember tehető felelőssé: három autóval és egy motorral hajtottak át Pasolinin.

A feltételezést, hogy a rendezőt politikai okokból ölték meg, soha nem sikerült bizonyítani. Pasolini halálos fenyegetéseket kapott szélsőjobboldali szervezetektől utolsó filmje, a Salo, avagy Sodoma 120 napja miatt, amelyben élesen bírálta a Mussolini-diktatúra 1944-1945-ös időszakát.

A gyilkossági ügyről filmek is készültek, legutóbb Abel Ferrara forgatott a rendező utolsó óráiról szóló alkotást Willem Dafoe főszereplésével, Pasolini címmel. "Pino Pelosi soha a legcsekélyebb mértékben sem szándékozott hozzájárulni az igazság kiderítéséhez Pasolini halála ügyében. Sajnálatos módon magával vitte a sírba titkait, amelyeket csak ő ismert" - reagált a halálhírre Nino Marazzita, a rendező családjának ügyvédje.

Ne maradjon le semmiről!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport