Közönségdíjas lett a Testről és lélekről Szerbiában

2017.07.24. 10:24

Enyedi Ildikó újabb díjat zsebelt be: a Testről és lélekről kapta a közönségdíjat az Európai Filmek 24. Nemzetközi Fesztiválján a Szabadkához közeli Palicson, írja az MTI. A film a fesztivál nyitófilmje volt, és annyira megérintette a nézőket, hogy végül ezt választották meg a közönség kedvencének.

Palicson a rendezvény hete alatt mintegy nyolcvan filmet mutattak be, amelyek Szerbiából, Franciaországból, Oroszországból, Németországból, Lengyelországból, Olaszországból, Magyarországról, Romániából és Horvátországból érkeztek.

A második helyet az olasz Sergio Castellitto Fortunata című alkotása szerezte meg, a közönség szerint pedig a fesztivál harmadik legjobb filmje Mundruczó Kornél Jupiter holdja című mozija volt.

A legjobb filmnek járó Arany torony-díjat a görög-lengyel koprodukcióban készült Park kapta, amely az athéni olimpiai faluban játszódik, tíz évvel a sportesemény után. Szofia Ekszarkhu filmjében egy kamaszokból álló csapat a romok között rendezi meg a saját olimpiai játékát.

A legjobb rendezőnek járó Palicsi tornyot a német Helene Hegemann kapta az Axolotl Overkill című alkotásért, a zsűri különdíját pedig a horvát Igor Bezinovic Kratki izlet (Rövid kirándulás) című filmjének ítélték oda.

A fesztivál magyar filmes válogatásában bemutatták Vranik Roland Az állampolgár című alkotását, Sopsits Árpád A martfűi rém című filmjét, Kostyál Márk kelet-európai westernjét, a Kojotot, Török Ferenc legújabb rendezését, az 1945-öt, Muhi András Pires dokumentumfilmjét, a Magyar csapat - "... még 50 perc..." című alkotást, valamint a vajdasági színészekkel és rendezővel készült Álom hava című drámát.

Ne maradjon le semmiről!