Hasonló filmben biztos sokáig nem leszek

2017.07.27. 07:11

Luc Besson hajlamos a legnagyobb sztárokkal dolgozni (Bruce Willis, Scarlett Johansson, Robert De Niro), de A Valerian és az ezer bolygó városához viszont viszonylag friss arcokat keresett: így lett a címszereplő űrzsaru Dane DeHaan, akit a nagyközönség leginkább Az erő krónikájából vagy Az egészség ellenszeréből ismerhet, párja pedig a színészkedéssel igazán csak most foglalkozó Cara Delevingne lett, aki ugyan az Öngyilkos osztagban megmutatta magát egy blockbusterben, de a jellegzetes arcát CGI és smink alá rejtették.

Kettőjükkel egyszerre készítettünk kerekasztalos interjút Párizsban, Luc Besson stúdiójában.

Mit szóltatok, amikor Luc Besson titeket választott ki?

Dane Dehaan: Nyilván nagyon izgultunk, el voltunk ájulva, elég izgalmas volt Luc-kal egy asztalnál ülni és hallani azt, hogy egész életében ezt a filmet akarta megcsinálni, és azt akarja, hogy mi legyünk a főszereplők. Kellett egy kis idő, amíg felfogtam, hogy komolyan gondolja.

Mi a kedvenc Luc Besson-filmetek?

DD: Én Az ötödik elemen nőttem fel, megvolt VHS-en és DVD-n is. 

Cara Delevingne: Én is ez először azt láttam. Aztán a Leon, a profit és A nagy kékséget.

Milyen volt vele dolgozni?

DD: Az látszik rajta, hogy imád filmeket készíteni. Minden nap boldog, hogy ott lehet. Vannak olyan rendezők, akikből elmúlik az, hogy szereti a munkáját, de Luc-ban még mindig megvan az a szinte gyerekes öröm.

A képregényt ismertétek előtte?

DD: Nem, Luc mutatta meg először.

CD: Azokat elolvastuk, amiknek volt angol fordításuk. Sajnos sok van, aminek még nincsen. Remélem, hogy a film miatt egyre több lesz, mert nagyon menő képregény.

A Valerian nagyon látványos film, de a jelenetek nagy részét kék háttér előtt vettétek fel. Például amikor ott van a konverter a kezedben…

CD: Szerinted mi volt akkor a kezemben?

Teniszlabda?

CD: Egy nyuszi. Színészként minden lehetőséget megkaptunk, hogy mi is jó munkát végezzünk. Az animált karaktereket játszó emberek is ott voltak előttünk.

DD: Azért bőven kellett a fantáziánkat is használni. De hát így lettem színész, hogy kiskoromban elképzeltem dolgokat.

Hogyan készültetek a forgatásra?

CD: A forgatás előtt fejeztem be az Öngyilkos osztagot, úgyhogy edzenem már nem sokat kellett. Meg persze elolvastam a képregényeket.

DD: Nálam a fizikai erőnlét számított leginkább, azon kellett a legtöbbet dolgoznom.

Melyik jelenetet volt a legnehezebb forgatni?

DD: Volt olyan nap, amikor úgy éreztem, hogy egy maratont kell lefutnom. Van egy jelenet a piacon, ami egy hosszú, folyamatos jelenet. A legnagyobb stúdióban vettük fel, körülöttem mindenhol kék volt minden, nekem meg egy komplett akadálypályán kellett végigfutni, miközben a kamera körbe-körbe mozgott körülöttem, nekem meg el kellett találnom minden egyes mozdulatot. A kamera néha húsz centire volt a fejemtől, néha meg tíz méterre. Felvettük egyszer, majdnem kipurcantam, de aztán felvettük legalább még huszonnégyszer.

CD: Nekem a legkeményebb az volt, amikor egy tengeralattjáróban forgattunk. Amúgy sem voltam aznap túl jól, de bemásztunk a szerkezetben, és össze-vissza rángattak és forgattak minket benne. Nem értem hogyan, de utána kicsit jobban lettem.

Cara, a végefőcím alatti számot te énekled, ugye?

CD: Igen, nagyjából két éve vettük fel még Pharrellel. Luc tudta, hogy foglalkozom zenével is, megkérte, hogy mutassam meg neki. Tetszett neki, úgyhogy bekerült a filmbe.

Szeretnél még zenével foglalkozni?

CD: Úgy vagyok vele, hogy a zenélést nem lehet siettetni. Nem lehet félvállról venni, biztos akarok abban lenni, hogy a lehető legjobb képességeim szerint csinálom. Így vagyok a színészettel is. Azt még nem tudom, hogy milyen lehetőségeket fogok kapni, majd meglátjuk a mostani filmjeim alapján. Erős női karaktereket akarok játszani, amik bemutatják igazából, hogy mik a nők valójában manapság. Szeretnék több női rendezővel és női íróval együtt dolgozni. 

Vannak példaképeid?

CD: Persze, rengeteg! Margot Robbie, Tilda Swinton, akivel nemrég találkoztam is. Natalie Portman, Scarlett Johansson. Meryl Streep, Judi Dench. Órákig tudnám folytatni.

A film rengeteg pénzből készült, rettenetesen sok ideig. Színészként hogyan tudtok megbírkózni ezzel a nyomással?

DD: A nyomás nagy része Luc vállán volt, mi foglalkozhattunk azzal, hogy mennyire izgalmas az egész. Ő meg végig mosolygott, ami könnyen átragadt ránk is.

De azért elég kemény meló volt, nem? Ilyenkor pihentek utána, vagy mentek a következő forgatásra? Vagy kerestek egy teljesen másfajta filmet?

DD: Én most pihentem utána. Majdnem egy éve nem jártam forgatáson. De nem a Valerian miatt, hanem azért, mert rengeteget forgattam szorosan egymás után. Egyébként igen, próbálok mindig változatos munkákat keresni, más műfajokat, más szerepeket, hogy mindig legyen egy kis kihívás. Az biztos, hogy ehhez hasonló ajánlatom nem lesz még jó sokáig, ahol egy időutazó űrügynököt játszhatok.

CD: Hat hónap meló után kell valami más. Én ezután egy sokkal kisebb, sokkal keményebb filmet vállaltam, azért is borotváltam le a hajamat. 

A rendezés vagy az írás sosem érdekelt titeket?

DD: Hát, nem mondanám. Szeretek színészkedni. Én már annyi mindent sem tudnék egyszerre csinálni, mint Cara.

Volt valaha egy B-terved?

DD: Nem igazán. Gondoltam, megpróbálom, aztán meglátjuk, hogy megy. Most elég jól.

Luc Besson rendezővel készült interjúnkat itt lehet elolvasni.

Ne maradjon le semmiről!