Rég volt ilyen jó magyar rajzfilm, mint az Egy kupac kufli

KUFLIK szeles
2017.08.18. 06:53
A kuflik egyfajta miniatűr kolbász, vagyis bab, vagyis kifli, vagyis kapszula alakú élőlények, akik se nem kiflik, se nem kukacok, hanem simán kuflik, sosem agresszívek, jó a humoruk és irtóra szeretnek heverészni. Ahogy a hét (már megjelent) kufli-könyv után az augusztus 17-től a mozikban látható Egy kupac kufli című vadiúj rajzfilm főcímdalából kiderül róluk: „Van köztük nagy, kicsi, vékony, dagi és olyan, aki néha csuklik, heten laknak egy kupacban. Ők a kuflik!"

A hét kufli az Elhagyatott Rét közepén él, messze a világ zajától, egy kuflikupac lakályos üregeiben. Zödön a legzöldebb. Pofánka a legpirosabb. Titusz a legsárgább. Hilda a leglilább. Valér a legkékebb. Bélabá a legbarnább. Fityirc meg a legszürkébb, mert... Hát, mert annak is lennie kell valakinek. Van köztük bátor és félénk, ráérős és hirtelen természetű, sokbeszédű és hallgatag, okos és...

Na, szóval mindegyikük más és más. Akárcsak a gyerekek (na meg persze a felnőttek).
Kuflik a levegoben

A kuflik azt szeretik a legjobban, ha nem történik velük semmi, csak lustálkodhatnak naphosszat a kupacuk tetején. De hiába, mert többnyire mégis úgy alakul, hogy békésen induló napjuk bonyodalmas kalanddá válik, a kuflik pedig még a legkacifántosabb helyzeteket is meg tudják oldani együtt.

Ellentétben a gyerekfilmek nagy részével, ez a történet nem a jó és a rossz szokásos szembenállásáról szól, hanem vicces kalandokról és karakterekről, például a lábas csigáról is, aki kétféleképpen is lábas: merthogy egyrészt van lába, másrészt pedig lábast visel a hátán.

"A kuflik firkákból születtek, egészen kicsi korom óta firkálok, rajzolok mindenhova, és ha véletlenül olyat firkálok, ami úgy tűnik, hogy különösen érdekes, és használhatom majd valahova, akkor a rajzot elteszem, és ilyen firkákból lettek a kuflik" - mondta az Indexnek a filmbemutató előtt Dániel András grafikus, akinek sikeres könyvsorozatából lett most mozifilm.

Az Egy kupac kufli című filmből kiderül, hogyan töltik a kuflik a Bújócskázás Világnapját, minek öltöznek, ha nyáron szilveszteri jelmezbálba hívják őket, vagy mi történik, amikor apró házi kedvencük váratlanul hatalmasra nő. A film sztorija nem újdonság azoknak, akik jól ismerik könyveket, ugyanis a hét kötet 14 történetét fűzték az alkotók 71 perces fűzérbe. Mégsem unalmas a kuflirajongóknak sem, kiválóan sikerült még viccesebbé és tartalmasabbá tenni a mozdulatlan könyvoldalakat. Az alkotók 5-9 éveseknek szánják elsősorban a filmet, de a 3 éves lányom éppen olyan jól szórakozott, mint a hatéves nagylányom, és mint a mindjárt-38-éves én.

Dániel András az Indexnek azt mondta, eleinte volt ugyan aggodalom benne, hogy a rajzai és a könyvsorozata mozivászonra kerülnek, de a Kedd Animációs Stúdióban Pálfi Szabolcs, Jurik Kristóf és M. Tóth Géza rendezésével gördülékenyen ment a munka.

Szükséges egyfajta nyitottság a közönség soraiban az abszurd humor irányában, de 

évtizedek óta nem volt olyan magyar rajzfilm, amiről biztos vagyok, hogy a mai gyerekek jelentős része is mutogatni fogja a saját gyerekeinek,

 és amiben ennyire jóféle, semmihez sem hasonlítható, békés, jó kedvű, olykor pszichedelikus világ elevenedik meg. Olyan, amiben kétfejű lepkehalak repkednek úszkálnak, ahol szárnyverdeséssel vesz lendületet az utasszállító repülőgép, és ahol a pusztító árvízet csapásra eltünteti a rét közepén közösségi összefogással kirántott dugó.

Egészen zseniálisak a filmben a hangeffektek: szó sincs a gyerekfilmekben szokásos xilofon-gitár-hegedű szentháromságról, vannak viszont izgalmas zörejek, cirpegések, duruzsolások, sikítozások (egy decens pillangótól), zörrenések, nyikorgások, csappanások és reccsenések, amiket Alpár Balázs zeneszerző jegyez. A zene mellett kiemelkedik a szinkron, Scherer Péter egyszemélyben a történet mesélője és a létező összes szereplő hangja is.

"Megmutatták nekem a karaktereket, és elkezdtem mutatni ráérzésből a hangokat. És ezekre mondta a rendező, például Fityircnél, hogy rendben, de legyen egy kicsit butább. Aztán van ez a jó kis reszelős, kicsit pöszés hangom, amivel szoktam hülyéskedni, és kérdeztem, mi lenne, ha ez lenne Bélabá. A ritmussal is kiválóan lehet játszani, ugyanaz a hangszín lassabb vagy gyorsabb verzióban két karakter is lehet" - mondta a film vasárnapi bemutatója előtt.

Augusztus 17-től látható a mozikban az Egy kupac kufli, és aztán tévésorozatként is láthatóak majd az egyes részek (a Youtube-on jelenleg két rész elérhető itt). Az alkotók terve az, hogy ötvennégy kufli-részt gyártanak, és őszintén remélem a gyerekeim nevében is, hogy ez a tervük valósággá válik.

Ne maradjon le semmiről!