Meghalt Jerry Lewis

2017.08.20. 21:10

91 éves korában elhunyt Jerry Lewis, a 60-as évek amerikai vígjátékainak egyik megkerülhetetlen alakja. Legismertebb szerepei közé tartozott a Dilidoki, a Lökött londíner vagy a Boeing Boeing, amiben Tony Curtisszel játszott együtt. Színészi karrierje mellett rendezőként, producerként, énekesként és humanitáriusként is ismert volt. A család által kiadott közlemény szerint otthonában, Las Vegasban érte a halál.

Dean Martinnal közös produkciójuk az egyik legnépszerűbb volt az ötvenes évek Amerikájában. Sikerük titka főleg az volt, hogy a kor legtöbb komikusával ellentétben ők a spontán reakciókra hegyezték ki a műsorukat és nem az előre kitalált poénokra. Pályafutásukról 2002-ben egy film is készült, Martin és Lewis címmel.

A páros közös munkája 1956-ig tartott, Lewis komikus figurája mellett Martin egyre kevésbé tudott érvényesülni, ami után elváltak az útjaik. Lewis egyedül is sikeres volt, de a 60-as évek második felében már nem voltak olyan népszerűek a filmjei. Az amerikai-francia popkulturális ellentét egyik nagy példája volt, Franciaországban ugyanis egyenesen imádták őt, 1983-ban állami kitüntetést is kapott a munkájáért. A hetvenes évektől kezdve keveset szerepelt filmekben, de például feltűnt A komédia királyában, Martin Scorsese filmjében, Robert De Niro mellett. 

A 80-as években megromlott az egészsége, 83-ban nyitott szívműtétet kellett rajta végrehajtani, 1992-ben prosztatarákot diagnosztizáltak nála, 2003-ban gyógyszerfüggősége miatt kezelték, 2006-ban pedig szívrohama volt.

Filmes tevékenysége mellett humanitárius munkája is kiemelkedő volt. 1952-től tagja az Izomsorvadás társaságnak, aminek javára több millió dollárt gyűjtött össze élete során. Ezért 2008-ban tevékenységét Hersholt-díjjal ismerték el, amivel a filmipar legnagyobb hatású jótékonykodóit tüntetik ki.

Ne maradjon le semmiről!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport