Egymásnak esett a Terminátor és a Wonder Woman rendezője

2017.08.25. 12:41

Hogy James Cameron nem képes megérteni Wonder Womant, és hogy mit képvisel a nők számára szerte a világon, abban semmi meglepő nincs, hiszen annak ellenére, hogy nagyszerű filmes, nem nő.

Ezzel a kedves mondattal kezdi Twitter-bejegyzését Patty Jenkins, a Wonder Woman rendezője, amiben James Cameron korábbi szavaira reagál. A Titanic és az Avatar rendezője ugyanis nemrég kifejtette, hogy visszalépésnek tartja Wonder Woman karakterét, és nem érti, hogy Hollywood milyen alapon veregeti ennyire hátba magát a film miatt.

Cameron szerint teljes félreértés azt gondolni, hogy Wonder Woman valamiféle változást hozott a filmbizniszbe.

Ő egy tárgyiasított ikon. A férfiak által dominált Hollywood pontosan azt tette, amit eddig is szokott. Nem azt mondom, hogy nem tetszett a film, de számomra ez akkor is visszalépés. Sarah Connor nem volt szépségideál. Erős volt, de problémákkal küzdött, rémes anya volt, és mégis kemény munkával kiérdemelte a közönség tiszteletét. Számomra a hozzá hasonló karakterek haszna nyilvánvaló. Hiszen a közönség fele nő! 

Ezzel Cameron az általa rendezett Terminátor-filmekre utalt, amikben korábbi felesége, Linda Hamilton játszotta Sarah Connort. De említhette volna az Alien-sorozat második részét is Sigourney Weaverrel a főszerepben. Ezen a megjegyzésen húzta fel magát Patty Jenkins, aki válaszában emlékeztetett arra, hogy Cameron annak idején dícsérte az általa rendezett A rémet, amiben Charlize Theron játszott egy erős, de bajba jutott nőt.

Jenkins hozzátette, hogy nem kell az erős női karaktereknek okvetlenül bajba jutottnak, sérültnek lennie, a női karakterek lehetnek éppen olyan sokfélék, mint a férfi hősök. Végül megjegyzi, hogy szerinte nincs olyan, hogy jó vagy rossz erős női karakterek. És hogy azok a nők, akiknek köszönhetően a Wonder Woman kasszasiker lett, képesek önállóan kiválasztani, és megítélni az ikont, akit követni szeretnének. Cameron kritikájának azon részére, miszerint egy erős női figurának nem kell egyben szépségideálnak is lennie, külön nem reagált. 

Az üzengetésből úgy tűnhet, hogy mindkét rendezőnek sok szabadideje van, de ez nem igaz. Cameron éppen nem kevesebb, mint négy Avatar-folytatásra készül. A világ legjobban fizetett női rendezője, Jenkins pedig 2019-re készíti a Wonder Woman folytatását.

Ne maradjon le semmiről!