'56-os gyerekfilm versenyez Montrealban

2017.08.28. 11:15

Csicskár Dávid 18 perces, Uchebnik című alkotása is szerepel a napokban zajló Montreali World Filmfesztivál versenyprogramjában, közölte hétfőn a Filmalap. Az Uchebnik a legjobb rövidfilm díjáért versenyez az öt kontinensről érkezett 41 vetélytársával.

A film 1956 októberében játszódik egy falusi iskolában, ahol a diákok elégetik az oroszkönyveiket, mert azt hiszik, hogy a forradalom után már soha többé nem kell oroszt tanulniuk. Aztán kiderül, hogy rosszul hiszik, a könyveket pedig be kell mutatni az iskolában.

Az Uchebniket már az Index is látta, a Friss Hús idei felhozatalában szúrtuk ki még az év első felében. "Nem Corvin-köz, meg Nagy Imre, hanem egy személyes történet egy kisfiúról, akinek minden vágya, hogy elnyerje a nagyok, pontosabban egy bizonyos nagy, Áron elismerését.

Kapóra jön neki az 56-os mámor,

amikor a falusi diákok a fővárosi forradalom hírére lelkesedésükben elégetik az orosz könyveiket, hogy annál nagyobbat koppanjanak a novemberben. A Uchebnik erről a csalódásról szól, de nem a történelem vonatkozásában, hanem ismét egy kisfiú szemüvegén keresztül, aki a film végére kénytelen leszámolni a bálványaival" – írtuk akkor.

Csicskár Dávid 1987-ben született, 2007-től a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészkarára járt, 2010-től pedig az ELTE Filmszakára. 2014-ben készítette az Én ma anyámnál alszom című diplomafilmjét. A rendező a forgatókönyvet Fazekas Mátéval közösen jegyzi, a film operatőre Dévényi Zoltán (Láthatatlanul, Szürke senkik, Betonzaj) volt, a főszereplője pedig az a Cservák Zoltán, aki a nemrég Oscar-esélyessé vált Földiek főszereplője is – Freund Ádám filmjét szintén a Friss Húson láttuk és szerettük meg.

Szintén Montrealban látható először Vékes Csaba Hetedik alabárdos című filmje, a filmfesztiválon, melyet a nemzetközi produceri szövetség, a FIAPF is A-kategóriásnak minősített a berlini, cannes-i és velencei társaihoz hasonlóan.

Ne maradjon le semmiről!