Az állampolgár hozta el a legjobb szerelmesfilmnek járó díjat

2017.09.03. 15:00 Módosítva: 2017.09.03. 15:08

Vranik Roland filmje, Az állampolgár nyerte el a szerelmesfilmek várnai nemzetközi fesztiváljának nagydíját, az Arany Aphroditét a hétvégén – adta hírül az MTI.

mozikepek.nof.png
Fotó: mozinet.hu

Idén 25. alkalommal rendezték meg a Love is Folly Nemzetközi Filmfesztivált, a szerelmesfilmek seregszemléjét a Fekete-tenger partján fekvő bolgár nagyvárosban. A nagydíjat most először nyerte el magyar alkotás. 

A Bolgár Filmközpont szervezésében 1993 óta rendezik meg a Love is Folly, azaz A szerelem bolondság címmel a szerelmesfilmek nemzetközi mustráját a tengerparti üdülővárosban. Hosszú évekig ez volt az egyetlen nemzetközi filmfesztivál Bulgáriában, és a közelmúltig az egyetlen, ahol játékfilmek versenyeznek. A seregszemle évről-évre mintegy 90 játékfilmet vonultat fel, a díjakról nemzetközi szakmai zsűri dönt.

Vranik Roland (Fekete kefe, Adás) legutóbbi rendezése, Az állampolgár úgy szól a migrációról és a beilleszkedés nehézségeiről, hogy közben igazából egy hétköznapi emberi történetet mesél el sok érzelemmel és humorral. "Vranik Rolandon látszik, hogy megvan benne az a mértéktartás, kifinomultság és összetett gondolkodás, ami egy világnézettől és pártállástól teljesen függetlenül is elgondolkodtató filmhez kell", írtuk a filmről szóló kritikánkban télen. 

Az NFM támogatásával készült film forgatókönyvét Vranik Roland rendező és Szabó Iván (Vespa, Viharsarok), az SZFE tanára közösen írta.

Az állampolgár világszerte szép sikerrel szerepel a filmfesztiválokon. A portugáliai Fantasportón a legjobb forgatókönyv díját nyerte el, majd a Cinequest filmfesztiválon a legjobb filmdráma díját Kaliforniában, Hágában pedig az egyetemisták zsűrije díjazta Vranik Roland filmjét a közelmúltban.