Megvan, melyik filmet nevezzük Oscar-díjra

2017.09.05. 12:41

„Az Oscar-díjra nevező bizottság 2017. szeptember 5-i ülésének döntése értelmében Magyarországot a 2017. évi legjobb idegennyelvű film kategóriában Enyedi Ildikó Berlinale Arany Medve-díjas Testről és lélekről című filmje képviseli” – áll a Filmalap közleményében. 

Az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint a jövőre 90. alkalommal átadandó Oscar-díjakra az idegennyelvű film kategóriában minden ország nevezhet egy filmet azok közül, amelyeket 2016. október 1. és 2017. szeptember 30. között mutattak be hazai moziforgalmazásban.

A magyar nevezettről döntő testületben a Filmalap Filmszakmai Döntőbizottságának tagjai – Havas Ágnes Filmalap igazgató, Kálmán András forgalmazási szakember, Kovács András Bálint egyetemi oktató és Andy Vajna kormánybiztos – mellett Divinyi Réka forgatókönyvíró, Goda Krisztina rendező és Sándor Pál rendező-producer vett részt.

A 18 év után új nagyjátékfilmmel visszatérő Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje a világpremierje alkalmával, februárban elnyerte a Berlinale fődíját, az Arany Medvét (amit 1975 óta nem nyert el magyar film), sőt a filmkritikusok nemzetközi szövetségének (FIPRESCI) a díját, az ökumenikus zsűri díját és a Berliner Morgenpost című lap olvasói zsűrijének díját is. Majd júniusban – első magyar filmként – elhozta a Sydneyi Filmfesztivál fődíját, az amerikai fesztiválpremier a szeptember 7-én kezdődő torontói filmfesztiválon lesz. 

A filmet a hazai mozik márciusban mutatták be, és eddig 2400 vetítésen több mint 77 ezren váltottak rá jegyet. A filmről itt olvasható a kritikánk, de beszélgettünk Berlinben Enyedi Ildikóval, aztán itthon a főszereplővel, Borbély Alexandrával is.

Ne maradjon le semmiről!