Tom Hanks lesz az ember, akit Ovénak hívtak

2017.09.22. 11:26

Az ember, akit Ovénak hívtak 2016 egyik legnagyobb európai filmsikere volt. Már a könyvváltozat is nagyon népszerű volt, (Fredrik Backman regénye magyarul is megjelent), aztán Hannes Holm filmje bekerült minden idők öt legnézettebb svéd mozija közé. Amerikában tavaly a nem angol nyelvű filmek közül ez hozta a legtöbb pénzt, még Oscarra is jelölték, de a díjat végül Az ügyfél kapta Iránból. (Nekünk annyira nem tetszett a film, kritikánkat itt lehet elolvasni róla.) Hollywood eddig bírta, most lecsaptak a mogorva nyugdíjas sztorijára, az amerikai verzióban Tom Hanks fogja játszani Ovét. Ő lesz a film egyik producere is, a másik meg Rita Wilson színésznő, aki egyébként Hanks felesége.

A film főhőse egy elképesztően undok nyugdíjas Ove (a svéd verzióban Rolf Lassgård alakította), aki még csak 59 éves, de úgy él, mintha már majdnem 80 lenne. Szabályos terror alatt tartja a kertvárosi lakóparkot, ahol lakik, figyel minden eldobott cigarettacsikkre vagy fűre pisilő kutyára, rendnek kell lennie mindenáron. Amúgy elég szörnyű élete van, mert a felesége, Sonja négy közös évtized után meghalt, őt pedig leépítették a munkahelyén. Annyira utálja az életét, hogy az öngyilkosságot fontolgatja, de még ez sem sikerül neki, mert új szomszédai, Patrick és a perzsa felesége, Parvaneh folyamatosan zaklatják valamivel.

"A flashback-szerű, túlidealizált visszaemlékezések és a sokszor émelyítő filmzene mindenesetre megteszi a hatását, Holm tényleg Hollywoodot megszégyenítően megy rá a könnyzacskók ingerlésére, és abban elég profi is" - írtuk a filmről tavaly, és ebből is látszik, hogy ennél ideálisabb alapanyag nem is kell Tom Hanksnek. Hogy mikor kerül az amerikai verzió moziba, egyelőre nem tudni.

Ne maradjon le semmiről!

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!