Meghalt a Mézga család és a Dr. Bubó alkotója

2017.10.09. 17:06

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező – tudatta családja hétfőn az MTI-vel. A Magyar Mozgókép Mestere címmel is kitüntetett művészt életének 84. évében, október 6-án váratlanul érte a halál. Nepp József nevéhez többek között olyan legendás alkotások fűződnek, mint a Gusztáv, a Mézga család és a Dr. Bubó (Kérem a következőt!) című tévésorozat, valamint a Lúdas Matyi és a Szaffi című rajzfilmek. Sokoldalúsága miatt az animációval foglalkozó filmtörténészek a magyar animáció mindenesének is nevezték.

1934. június 23-án született Csepelen, a Képzőművészeti Főiskola elvégzése után került a Pannónia Filmstúdióba. Első műve, a Szenvedély című rajzfilm szakított a mesehagyománnyal, és új korszakot nyitott a karikatúrastílusban rajzolt aktuális, groteszk, sőt abszurd történetekkel. 1964-ben készült a Gusztáv sorozat, a máig legnépszerűbb magyar rajzfilmsorozat, amelynek Dargay Attila és Jankovics Marcell mellett ő volt a szülőatyja. A Mézga család, majd a Dr. Bubó tévésorozat sikerében is nagy szerepe volt.

Sok egész estés és kisrajzfilm írója és társ-forgatókönyvírója volt, közreműködött a Lúdas Matyi (1976), a Szaffi (1984), Az erdő kapitánya (1987) című filmek elkészítésében, és Ternovszky Béla Macskafogó  című animációs krimijének a forgatókönyvét is ő írta. Számos közös produkcióban, például a János vitézben (1973) animátorként dolgozott. Gyakran szerzett filmzenét is. 1983-ban önállóan rendezte a Hófehért, a Grimm-mese szokatlan, szatirikus feldolgozását, majd 1986-ban a Gréti című filmet. Az erdő kapitánya  című mozifilmjének írója, forgatókönyvírója volt.

1967-ben Balázs Béla-díjjal tüntették ki, 1974-ben érdemes művész, 1981-ben kiváló művész lett. 1999-ben megkapta a Kossuth-díjat, majd 2006-ban a Magyar Mozgókép Mestere elismerést.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport