A négyzet a legjobb európai vígjáték lehet

2017.10.25. 05:08

Az Európai Filmakadémia kihirdette az Európai Filmdíj jelöltjeit a legjobb animációs nagyjátékfilm és vígjáték kategóriákban. A két kategóriára két, szakértőkből álló bizottság választotta ki a jelölteket, amelyek közül aztán az Európai Filmakadémia több mint háromezer fős tagsága választja ki a győztest, aki december 9-én, szombaton, Berlinben, a 30. Európai Filmdíj-átadón veszi át majd a díját.

A négy jelölt vígjáték között szerepel a svéd Ruben Östlund Arany Pálmával díjazott filmje,  A négyzet , amiről az Index kritikusa azt írta, hogy okosabb, mint bármi, amit idén látott, az  Isten hozott Németországban! , vagyis 2016 német sikerfilmje, amit a tavalyi év legnézettebb mozija volt az országban, továbbá Peter Brosens és Jessica Woodworth filmje, a  King of the Belgians , valamint Christophe Van Rompaey egy szuicid hajlamú tinédzserről szóló  Vincent és a világvége  című alkotása.

A legjobb európai animációs nagyjátékfilmek között a kézzel festett Van Gogh-film, a Loving Vincent (az idei Cinefesten láttuk, és írtunk róla), egy gyerekeknek szánt horror, a Zombillénium, egy idős hölgy Robinson Crusoe-története, a Louise a parton, valamint a Raymond Briggs 1998-as könyve alapján készült Ethel & Ernest van versenyben, ami a brit Roger Mainwood első egész estés animációs filmje.

Ne maradjon le semmiről!