Sötét és nyomasztó Csányi Sándor lágerfilmje

2017.11.24. 05:18

Kijött az első részlet A berni követ és a Félvilág című filmek alkotóinak új munkájából, az Örök télből. Köbli Norbert forgatókönyvíró és Szász Attila rendező új projektjében a 20. századi magyar történelem egyik legsötétebb fejezetéhez nyúlnak hozzá, méghozzá a magyar filmtörténetben először. Az Örök tél a malenkij robotot idézi fel,  a GUPVI fogolytáborában játszódik, ahol rengeteg magyarnak kellett kényszermunkát végeznie. A történet 1944 decemberében indul, amikor egy dél-dunántúli sváb faluból a szovjet katonák marhavagonokban egy ukrajnai táborba hurcolják a munkaképes nőket, ahol egy szénbányában kell dolgozniuk.

A film első teaserét először az Indexen lehet megnézni:

Az Irén nevű főhőst Gera Marina alakítja. A nő a táborban megismerkedik Rajmunddal (Csányi Sándor), aki szintén fogoly. A férfi nemcsak a túlélésben segít neki, de valamiféle romantikus kapcsolat is kialakul köztük, amennyire lehetséges ilyen körülmények között. 

Mivel a film alapvetően egy női táborban játszódik Gera mellett sok más női szereplője is lesz: Kurta Niké, Farkas Franciska, Döbrösi Laura és Kiss Diána Magdolna is játszik benne. A Köbli-Szász pároson kívül számos stábtag visszatért a Félvilág és A berni követ alkotói közül, többek között Lajos Tamás producer, Nagy András operatőr, Hargittai László vágó és Parádi Gergely zeneszerző. Az Index még márciusban járt a forgatáson, beszélgettünk a készítőkkel, riportunkat itt lehet elolvasni.

Örök tél a Szász-Köbli páros korábbi munkáihoz hasonlóan nem mozifilm lesz, hanem két, 50 perces részben mutatja majd be a köztévé jövő februárban. Nem a filmalap vagy a médiatanács támogatta, hanem a politikusokból és történészekből álló Gulág Emlékbizottság, amely körülbelül 400 millió forinttal járult hozzá a költségvetéséhez.

Ne maradjon le semmiről!