Az állampolgár újabb díjat nyert

2017.11.26. 13:19

Vranik Roland Az állampolgár című filmjének ítélték oda a Torontóban megrendezett Európai Uniós Filmfesztivál közönségdíját.

A kéthetes torontói fesztiválon 28 EU tagállamból érkezett alkotásokat mutattak be a kanadai  közönségnek. Az európai országok torontói konzulátusai és kulturális intézetei évről-évre közösen szervezik a friss filmekből válogató fesztivált novemberben. Az állampolgár torontói vetítésén, mely egyben a film kanadai premierje is volt, Vranik Roland forgatókönyvíró-rendező és Fehér Károly producer személyesen is részt vett.

A Fekete kefe és az Adás című filmeket is jegyző Vranik Roland legutóbbi filmje, Az állampolgár egy megrázó szerelmi történet, mely amatőr színészekkel, minimalista eszközökkel és sok humorral mutatja be egy másik országba való beilleszkedés emberi oldalát. Az állampolgár világszerte sikerrel szerepel a filmfesztiválokon, a portugáliai Fantasportóról a legjobb forgatókönyv, a kaliforniai Cinequest filmfesztiválról a legjobb filmdráma díját hozta el, nemrég az egyetemisták zsűrije díjazta Hágában, Várnában megkapta az Arany Aphrodité fődíjat, Saitamában pedig a zsűri különdíját.

mozikepek.nofffd.png
Fotó: mozinet.hu

A múlt héten véget ért 17. Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon Az állampolgár elnyerte a legjobb női - Máhr Ágnes - és a legjobb férfi alakítás -  Cake-Baly Marcelo amatőrszínész - díját is, valamint a legjobb film és a legjobb rendező díját.  A Filmalap támogatással készült dráma forgatókönyvét Vranik Roland és Szabó Iván (Vespa, Viharsarok), az SZFE tanára közösen írta. Az állampolgár a Popfilm produkciójában készült. (mti)