A Terror Háza támogatott egy 1956-os filmet, amit nem lehet nyilvánosan bemutatni

2017.11.26. 14:35 Módosítva: 2017.11.26. 18:40

Egy amerikai archívumból kerültek elő sohasem látott felvételek a Tétényi úti kórház ötvenhatos sebesültjeiről és az önkéntes ápolókról. Ferenczy Erikának és Kínyó Ferenczy Tamásnak a kórház forradalom alatti napjairól szóló dokumentumfilmjében pedig rendre visszatérnek a különleges felvételek, azonban az alkotást a közönség azonban nem láthatja, írja a Magyar Nemzet. A film címe Látlelet egy kórházról – Tétényi, 1956.  A film azért nem látható sem a mozikban, sem pedig a tévékben, mert mint utólag kiderült, kizárólag oktatófilm lehet.

   

Ferenczy Erika és Kínyó Ferenczy Tamás kétévi kutatómunka után 2016-ban nyerte meg a Terror Háza forradalmi emlékév-bizottságának az ötvenhatos dokumentumfilmek támogatására létrehozott Zsigmond Vilmos-pályázatát. Hosszú ideig azonban hiába várták a szerződést, nem jött, aztán amikor megérkezett, kiderült:

a leforgatandó alkotás kizárólag oktatófilm lehet, a nyilvánosság elé nem kerülhet, mozik és televízióállomások nem vetíthetik.

A rendezők vissza is kérdeztek, hogy mi van akkor, ha nem írják alá a szerződést. A Terror Házának válasza az volt, ha nem írják alá a papírt, akkor nem lesz szerződés, nem kapnak támogatást. És hogy miért nem lehet levetíteni a filmet?

Mert a filmtörvény egyik passzusa szerint Magyarországon csak az Andy Vajna vezette Magyar Nemzeti Filmalap jóváhagyásával (illetve megrendelésére, támogatásával) készült mozgóképeket lehet a nagy nyilvánosság előtt vetíteni. 

Ne maradjon le semmiről!