Magyar filmtervet díjaztak Velencében

2017.12.05. 11:09

Magyar filmtervet díjaztak Velencében, Szőcs Petra rendező és Nagy V. Gergő forgatókönyvíró Deva Mall című munkája több száz filmterv közül került a legjobb háromba a velencei Biennale College programjában. A filmterv ezzel elnyerte a megvalósításhoz szükséges gyártási támogatást.

A filmtervet a rendező és a forgatókönyvíró Fülöp Péter producerrel közösen fejlesztette Velencében, ahol a győztes forgatókönyv többek között kanadai, kolumbiai, lengyel, mexikói és spanyol projektekkel versenyzett.

A Velencei Biennálé 2012-ben indította el a Biennale College nevű programját, amely évente három kisköltségvetésű film gyártását finanszírozza. Az elsőfilmes vagy a második játékfilmjükre készülő rendezők több száz filmterve közül egy tucat jut tovább, amelyeket aztán híres tutorokkal fejlesztenek tovább. Az elkészült forgatókönyvekből évente hármat választanak ki, amelyek gyártását 150 ezer euróval támogatják, a kész filmeket pedig a következő évi Velencei Filmfesztiválon is bemutatják.

A Deva Mall az első magyar filmterv, amely elnyerte a Biennálé támogatását. A történet egy kamaszlányról szól, aki új anyát akar szerezni magának. Szőcs Petra a Biennálé támogatása mellett a résztvevők közül egyedüliként nyerte el az Eurimages ösztöndíját is. A rendező első nagyjátékfilmjének forgatása jövő márciusban kezdődik, premierje a 2018-as Velencei Filmfesztiválon lesz.

Ne maradjon le semmiről!