Videón, ahogy Borbély Alexandra zokogva átveszi a nagydíját

2017.12.12. 07:11

Az Európai Filmakadémia is kiemelte, mennyire érzelmes jelenet volt, ahogyan Borbély Alexandra, Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjének főszereplője átvette a legjobb európai színésznőnek járó díjat, de alig tudott megszólalni a meghatottság könnyeitől. A pillanat már videón is látható az Indexen.

alexandra sir

Az Európai Filmakadémia három nappal a december 9-i díjátadó gála után a Facebook-oldalán elérhetővé tette a videót, amelyen Borbély Alexandra átveszi a legjobb európai színésznőnek járó elismerést, amelyre jelölt volt Juliette Binoche és Isabelle Huppert is.

A díjat a színészkategória két tavalyi nyertese, a Toni Erdmann című német film főszereplőpárosa, Sandra Hüller és Peter Simonischek adták át, és Sandra Hüller volt az is, aki gyakorlottabb díjátvevőként finoman a mikrofon elé lökdöste az élete első filmes díját nyerő Borbély Alexandrát, amikor zavarában mozdulni sem nagyon tudott.

A felvételen látszik a szemét törölgető rendező, Enyedi Ildikó is (aki esélyes volt a legjobb film, a legjobb rendező és a legjobb forgatókönyvíró díjára is, de mindhárom elismerést az idei agyondíjazott film, A négyzet nyerte el előle), a síró producer, Mécs Mónika, és egy pillanatig a vagy meghatott, vagy esetleg csalódott Juliette Binoche is. Borbély még megköszönte a díjat a stábnak és a családjának, de mivel a könnyei csak nem akartak elfogyni, végül rövidre zárta az egészet egy "köszönöm mindenkinek"-kel.

Borbély Alexandrával a díjátadó után interjút is készítettünk, ahol mesélt arról, milyen pánikroham-szerű állapotba került a díj kihirdetése előtt, és hogy mit szeretett volna elmondani az előre megírt köszönőbeszédében, ha sikerült volna megszólalnia.

A film rendezőjével, Enyedi Ildikóval még a díjátadó előtt készítettünk nagyobb interjút, amelyben a Testről és lélekről sikerein kívül David Bowie-ról, a tizennyolc éves kényszerpihenőről, két nagy kudarcról és a szexuális zaklatásról is beszélt.

Európa legjobb színésznőjével még a Testről és lélekről bemutatásakor is interjúztunk: akkor nemcsak a filmről, de egész eddig életéről és karrierjéről kifaggattuk.

Ne maradjon le semmiről!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?