Utcai plakátokon alázzák Meryl Streepet a zaklatások miatt

streep-weinstein
2017.12.20. 09:51

Mindent tudott: ezt írták Meryl Streep arcára több, Los Angelesben – többek közt a színésznő otthonának közelében – kiragasztott plakáton, reagálva Rose McGowan vádjára, aki szerint több más színésznőhöz hasonlóan Streep tudott Harvey Weinstein sötét ügyeiről, mégis hallgatott.

Rose McGowan színésznő a legelsők egyikeként hozta nyilvánosságra, hogy Harvey Weinstein szexuálisan zaklatta . McGowan néhány napja megvádolta többek között Meryl Streepet, miután a színésznő azt mondta, a szexuális zaklatás elleni „néma tiltakozásként” fekete ruhát vesz majd a Golden Globe-díjátadón. McGowan  erre közölte : épp a Streephez hasonlók némasága a probléma, mivel McGowan szerint ők azok, akik bár tudtak arról, hogy Weinstein sorozatosan erőszakol és zaklat nőket, mégsem szólaltak meg. (Rose McGowan azóta törölte a Twitter-bejegyzést, amiben ezt írta.)

Meryl Streep a vádakra reagálva azt mondta: egyáltalán nem tudott Weinstein bűneiről. „Sajnálom, hogy Rose McGowan az ellenfelének tart, miközben mindketten, hasonlóan a filmipar összes női szereplőjéhez, ugyanazért a nemes célért küzdünk: hogy véget érjen az a status quo, amely a régi időkből ered, amikor a nőket használták, kihasználták és kizárták a döntéshozatalból, a szakma legfelső szintjeiből” – írta.

Ennek ellenére egy névtelen ember vagy csoport Los Angelesben utcai plakátokon kezdte hirdetni, hogy Meryl Streep mindent tudott: egy fekete-fehér plakáton áll egymás mellett a vidám Streep és Weinstein, a színésznő szeme viszont „cenzúrárva” van a SheKnew (ő is tudta) felirattal.

 Az Uproxx megjegyzi: a plakát készítője – nyilván a dolog jogi védhetetlensége miatt – ismeretlen, de a híres, jobboldali, Trump-pártoló összeesküvés elmélet-gyáros Mike Cernovich nagyon lelkesen támogatja, azt is hozzátéve: Streep már a pedofíliáért jogerősen elítélt Roman Polanskiról is azt mondta, „kár, hogy börtönben van”.

Hasonló utcai gerillakampánnyal támadta az amerikai jobboldal Jimmy Kimmelt is, amikor a műsorvezető elsírta magát az 59 életet követelő Las Vegas-i mészárlás után, és tett egy megjegyzést a megengedő amerikai fegyvertartási törvényekre. Az akkor megjelenő utcai plakátok „Ösztrogén-félórának” nevezték Kimmel műsorát, a műsorvezetőt pedig síró-pityogónak.

Az amerikai jobboldal azért is gyanítható a Streepet lejárató akció mögött, mert amúgy is igyekszik saját politikai céljaira használni a demokratákat mindig bőkezűen támogató Weinstein bukását – némiképp hasonlóan ahhoz, ahogyan a magyar kormánypropaganda-gépezet próbál politikai előnyt faragni a legnagyobb ellenzéki párt, a Jobbik vezetőjéről könyvet író Havas Henrik zaklatási ügyéből.

Borítókép: Harvey Weinstein és Meryl Streep2012-ben. Fotó: John Shearer / Getty Images Hungary.

Ne maradjon le semmiről!