Szétszedik a feministák Catherine Deneuve-öt

2018.01.10. 21:16

A sajtóban és a közösségi oldalakon is heves indulatokat váltott ki Catherine Deneuve és társai Le Monde-ban megjelent nyílt levele, amely szerint a makacs vagy ügyetlen flörtölés nem bűncselekmény, a #MeToo-mozgalom pedig túlságosan messzire ment.

"Megvédjük a férfiak jogát a nők ostromlására, mert ez a szexuális szabadság elengedhetetlen része" – áll abban a nyílt levélben, amelyet több ismert francia nővel együtt Catherine Deneuve is aláírt, hogy véleményt nyilvánítson a szexuális túlkapásokról szóló vitában.

A francia feministák egy csoportja indulatos válaszlevelet fogalmazott, amelyben a nemi erőszak és a pedofília védelmezőiként emlegetik a Deneuve-féle levél aláíróit (utalva Roman Polanskira), akik állításuk szerint olyanok, mint valami kellemetlen kolléga a munkahelyen, vagy egy megöregedett nagybácsi, vagyis fogalmuk sincs arról, hogy mi is történik éppen, idézi a reakciójukat a Guardian.

Caroline de Haas nő jogi aktivista és további mintegy harminc nő levele szerint Denevue és társai megpróbálják visszaépíteni a hallgatás falát, a szexuális erőszakot pedig megpróbálják mindennapos jelenségként láttatni. "Azok, akik aláírták a levelet, szándékosan összemossák a tiszteleten és gyönyörön alapuló csábítást az erőszakkal" – írják.

"Ebben a levélben vannak dolgok, amelyek mélyen sértőek és hamisak" – idézte az MTI a női egyenjogúságért felelős államtitkárt, Marlene Schiappát, aki a France Culture rádióban arra is emlékeztetett, hogy a francia törvények szerint a szexuális zaklatás a közlekedési járműveken bűncselekmény, amely három év börtönbüntetéssel vagy 75 ezer euró büntetéssel jár.

Ségolene Royal volt francia köztársasági elnökjelölt szintén reagált a Le Monde-ban megjelent levélre, a Twitteren azt írta: "túlságosan rossz, hogy a mi nagy Catherine Denevue-ünk csatlakozik egy ilyen megdöbbentő szöveghez". A Harvey Weinsteint az elsők közt vádoló színésznő, Asia Argento szintén a Twitteren szólalt fel a levél ellen, később pedig egyenesen szánalmasnak nevezte azt.

A Le Monde-ban megjelent levél egyik aláírója, Abnousse Shalmani, később a Europe 1 rádión beszélt arról, hogy mennyire csodálkozik azon, hogy az állásfoglalás ilyen heves reakciókat váltott ki. "Felnőtt embernek tartom magam. Képes vagyok arra, hogy kezeljem, ha valaki szexuális ajánlatot tesz, és még inkább képes vagyok arra, hogy nemet mondjak rá" – mondta.

Ne maradjon le semmiről!  • Tippek
  • Babaváró hitel