Az Oscar-díj szavazói a hétvégén megnézik a Testről és lélekről-t

2018.01.12. 10:39

A hétvégén megnézik legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjáért versenyző kilenc alkotást – köztük a Testről és lélekről-t – az Amerikai Filmakadémia szavazótagjai. Kaliforniában, Palm Springs nemzetközi filmfesztiválján telt ház volt a film utáni pódiumbeszélgetésen.

2018 01 12 palmsprings
Fotó: Palm Springs Film Festival / Facebook

Várhatóan január 23-án kiderül, hogy újra lesz-e magyar jelölt az Oscar-díjak átadóján. Enyedi Ildikó filmjét decemberben 92 ország hivatalos nevezése közül választotta be az Amerikai Filmakadémia a közé a kilenc film közé, amelyek továbbra is versenyezhetnek a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjáért. 

A kilenc filmet péntektől vasárnapig New Yorkban, Londonban, Los Angelesben és San Franciscóban is levetítik az Akadémia szavazásra jogosult tagjainak, akik egyébként a szabály szerint csak akkor szavazhatnak, ha mind a kilenc filmet megnézték.

A Testről és lélekről-t a filmforgalmazók már 91 országra vásárolták meg, az amerikai forgalmazási jogok a Netflixhez kerültek: február 2-ától lesz majd látható Amerikában is. De nem a mostani lesz a film első vetítése az Egyesült Államokban: novemberben nagy sikere volt Hollywoodban, az Amerikai Filmintézet fesztiválján. A napokban pedig levetítették a kaliforniai Palm Springs filmfesztiválján is, amely után a legjobb idegen nyelvű film kategóriában versenyző rendezők – köztük Enyedi Ildikó – részvételével telt házas pódiumbeszélgetést tartottak, melyet Peter Debruge, a Variety kritikusa vezetett. Az eseményről szóló tudósításában a Desert Sun újságírója már a cikk címében felhívta a figyelmet arra, hogy a kilenc versenyző között csak egy nő van: Enyedi Ildikó – utalva ezzel a Hollywoodot elég komolyan foglalkoztató női egyenjogúság kérdéskörére is. 

A Testről és lélekről tavaly elnyerte a Berlinale fődíját, az Arany Medvét, sőt a filmkritikusok nemzetközi szövetsége (FIPRESCI) rangos díját, az ökumenikus zsűri és a Berliner Morgenpost olvasói zsűrijének díját is. Majd – első magyar filmként és első nőként – Enyedi Ildikó kapta a sydneyi filmfesztivál fődíját. Herbai Mátét, a világ legjelentősebb operatőri fesztiválja, a Camerimage zsűrije tüntette ki a fődíjjal. Az Európai Filmakadémia tagjai a Testről és lélekről főszerepében nyújtott lenyűgöző alakításáért Borbély Alexandrát díjazták a legjobb színésznőt illető elismeréssel.

A filmet ráadásul nemcsak a kritikusok szeretik, de a nézők is: Magyarországon már 95 ezren látták, ami abszolút kiemelkedő a műfajon belül, de Enyedi Ildikó a vele készült interjúnkban azt mondta, Németországban annyira szeretik a filmjét, hogy akár a legnézettebb művészfilm is lehet az országban 2017-ben.

Ne maradjon le semmiről!