Magyar rendező került a klasszikusok közé

2018.01.17. 13:15

Enyedi Ildikó legújabb filmje, a Testről és lélekről nyerte az Arany Medvét 2017-ben a Berlinálén, de idén sem marad a fesztivál Enyedi Ildikó-film nélkül. A szervezők bejelentették, hogy az idén február 15. és 25. között megrendezett nemzetközi filmfesztiválon, a Berlinale Classics válogatásba meghívást nyert Enyedi, Az én XX. századom című filmje. Ennek bemutatója 1989-ben Cannesban volt, ahol meg is nyerte az Arany Kamera-díjat, amit a legjobb elsőfilmnek ítélnek oda.

film

A fekete-fehér film, ami a némafilmek stílusában idézi meg a 20. század elejét, teljesen felújították a Filmarchívum szakmai irányításával, a Magyar Filmlaborban, Máthé Tibor, a film operatőrének részvételével, amihez az eredeti kameranegatívot és eredeti hangszalagot használták.

Az én XX. századomról az Indexnek 2012-ben azt mondta Enyedi, hogy

Annak idején én egy szórakoztató, klasszikus történetvezetésű - egy ikerpár folyamatos összetévesztésén alapuló - filmet akartam csinálni, ahol a történet képes mindazt megmozdítani a nézőben, ami engem akkor izgatott. Nem akartam megmondani a tutit. Inkább felhívni a figyelmet arra, hogy nem ajánlatos hallgatni senki olyanra, aki azzal jön, hogy ő majd megmondja a tutit.

A Filmarchívumnak jól indul a 2018-as év, azt is bejelentették, hogy január 12-én a UCLA egyetem bemutatta Kertész Mihály, 1917-ben készült némafilmjét, Az utolsó hajnalt. Tokióban a Georama New Deer animációs fesztiválon Jankovics Marcell 1980-ban készült Fehérlófia című filmjét mutatják be. Franciaországban, Perpignanban a Jean Vigo Intézetben Gaál István Sodrásban című filmjét mutatják be.

Lesz magyar érdekeltség a  január 19-28. között megrendezésre kerülő trieszti filmfesztiválon is. Itt A a 68-as diákmozgalmak 50. évfordulója alkalmából készült egy válogatás, amiben helyet kapott Magyar Dezső Agitátorok című filmje. A berlini Arsenal moziban egy nyolc részes sorozattal köszöntik a 80. születésnapját ünneplő Szabó Istvánt. A megnyitón részt vesz a rendőző is. Március közepén lesz a a restaurált filmek fesztiválja (Toute la mémoire du monde) Párizsban, ahol a következő magyar filmeket mutatják be: Tóth Endre (André de Toth) Két lány az uccán, Szőts István Emberek a havason, Fábri Zoltán Körhinta, Kovács András Hideg napok, Szabó István Szerelmesfilm, Sára Sándor Feldobott kő, Mészáros Márta Ők ketten, Enyedi Ildikó Az én XX. századom.

Ne maradjon le semmiről!