Oscar-díjra jelölték Enyedi Ildikó filmjét

testrol es lelekrol maria
2018.01.23. 14:40

Magyar idő szerint január 23-án kora délután jelentette be az Amerikai Filmakadémia az Oscar-jelöléseket. Enyedi Ildikó filmje, a Testről és lélekről bekerült az öt legjobb külföldi film közé, ezzel a magyar alkotó lett a mezőny egyetlen női rendezője.

A kategória öt jelölt filmje:

  • Chile, A Fantastic Woman, Sebastián Lelio
  • Svédország, A négyzet, Ruben Östlund
  • Magyarország, Testről és lélekről, Enyedi Ildikó
  • Libanon, The Insult, Ziad Doueiri
  • Oroszország, Loveless, Andrey Zvyagintsev

A Testről és lélekről tavaly az év elején, berlini  világpremierje után azonnal megnyerte a Berlinale nagydíját, év végén pedig a film főszereplője, Borbély Alexandra lett a legjobb színésznő az Európai Filmdíj díjátadóján. És talán az sem elhanyagolható elismerés, hogy a Testről és lélekről volt az Index kedvenc filmje 2017-ben, január 15-én pedig a film átlépte a 100 ezres nézőszámot. 

A Testről és lélekről hosszú szünet után készült el: Enyedi Ildikó tizennyolc évig nem kapott támogatást nagyjátékfilmre, de mint nagyinterjúnkban elmondta, ezért senki mást nem tudna okolni, csak saját magát. A történet egy vágóhídon játszódik, ahol az autisztikus személyiségjegyekkel rendelkező minőségellenőrről és az igazgatóról kiderül, egy ideje ugyanazt álmodják: álmukban szarvasok képében egy párt alkotnak. Ehhez képest a valóságban nagyon nehezen találják meg az utat egymáshoz.

A film forgalmazási jogait  összesen 91 országban vették meg, Amerikában a Netflix forgalmazza.

A jelöléshez Andy Vajna kormánybiztos a Twitteren gratulált, az alkotók este 7-kor sajtótájékoztató tartanak. 

Magyarország az elmúlt években nagyon jól szerepelt az Oscaron: idén Deák Kristóf Mindenki című rövidfilmje nyert  a legjobb rövidfilm kategóriában, 2016-ban pedig Nemes Jeles László Saul fia című filmje kapta  a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscart. Előtte Szász János A nagy füzet című filmje került fel az Oscar szűkített listájára, de ez a film végül nem jutott tovább .

Az Oscar-díjakat 2018. március 4-én adják át Los Angelesben. A többi kategória jelöltjeiről itt olvashat.

Ne maradjon le semmiről!