Újabb magyar siker a Berlinalén

2018.01.25. 13:23

Bogdán Árpád Genezis címmel készült második mozifilmjét meghívta a Berlinale, írja a filmalap. A film világpremierje február közepén lesz a 68. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Panorama Special válogatásában. Az új magyar filmek közül egyedül a Genezis képviseli Magyarországot a Berlinale hivatalos programjában.

A filmalap közleménye szerint a Genezis történetének középpontjában egy roma kisfiú áll, akinek gyerekkora drasztikusan véget ér, amikor egy brutális támadásban elveszíti a családját. A munkájába temetkező sikeres ügyvédnő felettese nyomására elvállalja a rasszista gyilkosságsorozat egyik vádlottjának védelmét. A nyomozás során megismerkedik az ügyben tanúként résztvevő kisfiúval, és ez a találkozás mindkettejük életét gyökeresen megváltoztatja. Egy titokzatos kamaszlány is belekeveredik az ügybe, amikor sötét titkok derülnek ki a szerelméről.

Bogdán Árpád számos színházi és filmes projektet követően Boldog új élet című mozifilmjével debütált 2007-ben. Ezt a filmet több díjjal, köztük a legjobb első film díjával jutalmazta a Magyar Filmszemle. A nemzetközi premierje ennek is a Berlinalén volt, ahol a zsűri elismerő oklevéllel méltatta. A Boldog új élet beutazta a világot, és mind a kritikusok, mind a közönség körében sikert aratott.

A film operatőre Dobos Tamás (Apaföld, Lágy eső), a zeneszerzője Víg Mihály, Tarr Béla állandó alkotótársa, a vágó Politzer Péter (Before Dawn, Fehér tenyér) volt. A főszerepekben Cseh Anna Mária (Fiatalság, A fény ösvényei), valamint Csordás Milán és Illési Enikő Anna amatőr színészek láthatóak.

A Genezist április 12-től játsszák a magyar mozik. 

A Genezis mellett két másik magyar filmet is Berlinben bemutatnak: Bucsi Réka animációs kisfilmje, a Solar Walk, és Lichter Péter és Máté Bori két kísérleti filmje, a The Rub és a 2016. október 8. is itt lesz majd először látható.

Ne maradjon le semmiről!