Putyin is megnézi Sztálin betiltott halálát

2018.01.31. 08:40

Cenzúrával vádolta meg az orosz kulturális minisztériumot kedden a filmkészítők KinoSzojuz elnevezésű társadalmi szervezete, mivel a tárca visszavonta a Sztálin halála című francia-brit filmszatíra forgalmazási engedélyét, ami miatt a mozik nem mutathatják be a filmet, amelyik viszont mégis így tesz, büntetésre és rendőri razziára számíthat.

The-Death-of-Staling-Banner-Poster

A Meduza Rigában működő orosz nyelvű ellenzéki hírportálhoz eljuttatott nyílt levelében a KinoSzojuz közölte: filmek betiltásáról kizárólag bíróság dönthet. A szervezet tagjai szerint a forgalmazási engedélyek kiadásának jelenlegi oroszországi gyakorlata lehetőséget biztosít egyes „befolyásos” személyeknek arra, hogy a saját belátásuk szerint dönthessenek a filmek bemutatásának időpontjáról vagy arról, hogy azokat egyáltalán ne mutassák be – írja az MTI.

A levél aláírói szerint a kulturális tárca a forgalmazási engedély intézményét cenzúra eszközeként használta fel.

Hétfőn az orosz elnök mellett működő emberi jogi tanács arra kérte a minisztériumot, hogy biztosítson számára egy kópiát a vitatott fekete komédiáról. Az indoklás szerint a filmet véleményezni kívánja a sztálini üldöztetések áldozatai emlékének megörökítéséért felelős tárcaközi munkacsoport.

A filmet a múlt hét elején zárt vetítésen tekintették meg orosz filmalkotók, parlamenti képviselők, valamint a kulturális tárca társadalmi tanácsának tagjai. Közülük többen levélben kérték Vlagyimir Megyinszkij kulturális minisztertől, hogy állíttassa le a szerintük kegyeletsértő, valamint az orosz (szovjet) ember „alsóbbrendűségét propagáló” film bemutatását. Az aláírók szerint a film kibocsátása a sztálingrádi győzelem 75. évfordulóján „arcul köpése mindazoknak, akik ott elestek”.

A tárca válaszul visszavonta a film forgalmazási engedélyét, hogy pótlólagosan megvizsgáltassa, tartalmaz-e szélsőséges elemeket az alkotás. A tárca közigazgatási eljárást helyezett kilátásba a de facto tilalom megszegőivel szemben. A moszkvai Pionyer mozi, amely az intézkedés ellenére is vetíteni kezdte a Sztálin halálát, szombattól törölni kényszerült a további előadásokat.

A film a magyar mozikban is látható lesz március 15-étől.

Ne maradjon le semmiről!