Mindenki állati béna, de szerethető is egyben

Nézze meg a Képzeletbeli Barátok Klubját az Indexen!

1.png
2018.02.03. 12:28

"Idejét sem tudjuk, mikor lettünk utoljára ennyire izgatottak magyar film előzetesétől" – lelkendeztünk még 2016-ban, amikor egy bágyasztó, novemberi munkanap végén váratlanul befutott a levelesládánkba Szabó Saci és Hatvani Krisztián közös, Képzeletbeli Barátok Klubja című filmjének előzetese. Azonnal beleszerettünk az esetlen, de szerethető főszereplőkbe, valamint az amerikai indie-filmeket idéző hangulatba, most pedig örömmel mutatjuk be a teljes filmet az Indexen.

A trailert látva egyszerre kiáltottunk Ghost Worldöt és Wes Andersont, persze magyar köntösbe csomagolva, majd miután felvettük a kapcsolatot az alkotókkal, kiderült, hogy jó helyen kapiskáltunk:  a fentiek mellett olyan filmek ihlették a munkájukat, mint a Garden State, a Little Miss Sunshine, a Napoleon Dynamite, az Amelie csodálatos élete, a Submarine, az Utóélet, vagy az egyetlen évadot megélt Freaks and Geeks sorozat.

A film főszereplője egy kissé magányos lány, Zsófi, aki nem igazán találja a helyét a világban, a fantáziája azonban segít neki visszatalálni oda, egy nap ugyanis megjelenik előtte elképzelt barátnője, Britney. Zsófi ettől persze bepánikol, komplett őrültnek képzeli magát, apja spirituális könyveinek segítségével próbál megszabadulni tőle, majd egy elhullott házi kedvenc pótlása közben megismerkedik egy hozzá hasonlóan furcsa sráccal, Misivel, akiről könnyen King Krule elveszettnek hitt, kelet-európai unokatestvére juthat eszünkbe.

Misi aztán megnyugtatja a lányt, hogy nincs egyedül a problémájával, és hogy állítását igazolja, meghívja Zsófit a Képzeletbeli Barátok Klubjába, amelynek ő is tagja – neki egy André nevű, alulöltözött nőket és naplementéket fotózó fényképész bukkan fel visszatérően az életében. "Imádjuk a 90-es és a 80-as évek vibe-ját, meg azt, ha mindenki állati béna, de szerethető is egyben. Szerettem volna, ha úgy marad nagyon magyar a film, hogy közben megtartja az amerikai feel-good mozik érzését" – mondja az Indexnek Szabó Saci, a film írója és rendezője.

Szabó Saci az akkori barátjával, Hatvani Krisztiánnal készítette el METU-s diplomafilmjét, a Képzeletbeli Barátok Klubját, aki operatőrként, coloristként dolgozott a filmen, a vágást pedig közösen végezték. "Sacival először a gimi folyosóján találkoztam, ahol mindig csak néztük egymást, de sosem mutatkoztunk be.

Aztán az egyik szünetben »teljesen véletlenül« bemutattak minket egy rendkívül kínos hárompuszis rituálé keretében, ahol nagyon zavarba jöttünk. Aztán nem beszéltünk két évig.

Szerintem ezzel a történettel megalapoztam a filmünk hangulatát is, mert rengeteg áthallás meg közös élmény/tapasztalat található benne. Lényegében a motiválatlanságomnak köszönhetően valahogy ugyanabban az osztályban kötöttem ki, amelyikben Saci is tanult" – idézi fel a kezdeteket Hatvani Krisztián.

"Gyorsan kiderült, hogy hasonló a gondolkozásunk az életről, a filmekről, hasonló dolgokat szeretünk. Barátok lettünk, majd később egymásba is szerettünk" – veszi át a szót Szabó Saci. "Versenyszerűen csináltuk a kisfilmeket, elkezdtünk közösen dolgozni és tudtuk, hogy művészeti iskolában szeretnénk továbbtanulni. Így Saci rendezői, én pedig operatőri szakon folytattam a tanulmányokat" – folytatja Hatvani Krisztián.

Szabó Saci és Hatvani Krisztián aztán az iskolában töltött három év feladatait és vizsgafilmjeit végig együtt, sőt, gyakran egymás szereplésével, készítette el.

Kialakult közöttünk egy olyan alkotói munka, amit nem tudtunk, és nem is akartunk mással pótolni, mert saját ritmusban működtünk

– mondja Szabó Saci. A kisebb feladatok után aztán megjelent az igényük, hogy egy komolyabb munkának is együtt vágjanak neki. Ebből született a Képzeletbeli Barátok Klubja.

A filmben látható szereplők felkeresését hosszas kutatómunka előzte meg. "Azt szerettük volna, hogy a film összes szereplője nagyon karakteres legyen, és a maga módján furcsa is. Pertics Villőt a Facebookon találtam meg, és egyetlen képe alapján döntöttem el, hogy őt szeretném a film főszereplőjének. A Britney-t alakító Csúcs Olívia a Pesti Színészakadémia diákjaként került elénk, miután az iskola gyakran együtt műküdik a Színiakadémia diákjaival. Dióssi Gábor az előkészítés végén ugrott be, és azonnal tudtuk, hogy őt szeretnénk az apa szerepére, a Misit alakító Farkas Olivérre Földessy Margit színitanodájában találtunk rá, Váradi Gáborra pedig Salamon András filmszínész iskoláján keresztül figyeltünk fel. Szóval elég vegyesen állt össze a kép, de azt hiszem, összeállt valami egészen furcsán jó dologgá."

A forgatás egyébként 2016 májusában kezdődött, és tíz egymást követő napon át tartott. "Mivel állami támogatás nélkül dolgoztunk, így egy nagyon kicsi, ugyanakkor csodálatos stábbal kellett ellátnunk rengeteg feladatot, ami nagyon érdekes tapasztalat volt. Amikor meg kell haladnod önmagadat és felül kell kerekedned a saját korlátaidon, majd sikerrel zárod a napot, az egy csodálatos élmény" – mondják az alkotók.

A Képzeletbeli Barátok Klubja azóta több hazai fesztiválon is megfordult, ott volt például a Friss Húson, a BuShón, a Dunapesten, az Ördögkatlanon, a Művészetek völgyében és az Artplaccon is, most pedig az Indexen lehet először megnézni az interneten.

És hogy hogyan tovább? "Idén több különálló projektben is dolgozunk, de mindenképpen szeretnénk majd folytatni a nyolcvanas és kilencvenes évek hangulatát idéző szériát, de lehet már más műfajban. A főszereplők ezúttal is felnövés előtt álló fiatalok lennének, akiknek ezúttal össze kell fogniuk egy nagyobb, közös célért. Ez viszont akár az életükbe is kerülhet" – fogalmaz sejtelmesen a tervekről Hatvani Krisztián.

Aki szeretne képben lenni a két fiatal filmes későbbi munkáival, vagy támogatná őket, az a Patreon felületén mindkettőt megteheti.

Ne maradjon le semmiről!