Az 1945 kapta a magyar filmkritikusok fődíját, Enyedi a legjobb rendező

2018.02.04. 09:29

Török Ferenc 1945 című alkotása kapta a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) film-és tévékritikusi szakosztályának fődíját, a legjobb rendezés díját pedig Enyedi Ildikónak ítélték oda a Testről és lélekről című filmjéért.

Az MTI a MÚOSZ honlapján közzétett eredmények alapján írja, hogy a fődíj mellett Török Ferenc alkotásában nyújtott fényképezésért Ragályi Elemér érdemelte ki a legjobb operatőrnek járó díjat, míg az 1945-ben nyújtott játékáért a legjobb férfi főszereplő Rudolf Péter lett. A legjobb női főszereplő díját Borbély Alexandra kapta a Testről és lélekről című filmért, a legjobb vágás díját Szalai Károly vihette haza a Testről és lélekről valamint a Granny Project című filmekért.

Vranik Roland Az állampolgár című filmje két díjat kapott: a különdíj mellett, a legjobb női epizódszereplő Máhr Ágnes lett a filmben nyújtott alakításáért. Ugyancsak két elismerést érdemelt ki Kostyál Márk Kojot című alkotása: a legjobb első film díja mellett a legjobb férfi epizódszínész díját Mátray Lászlónak ítélték oda. A legjobb rövid animációs film Pataki Szandra Wireless című filmje lett, míg a legjobb egészestés animációs film díjat Pálfi Zsolt Lengemesék című alkotása kapta. A legjobb kisjátékfilmnek járó díjat Dudás Balázs Welcome című alkotásának ítélték oda, a legjobb dokumentumfilm Révész Bálint Granny Project és Tuza-Ritter Bernadett Egy nő fogságban című filmje lett.

A legjobb látványtervnek járó elismerést Ágh Márton kapta a Jupiter holdja című filmért, a legjobb kísérleti film Lichter Péter Fagyott május című alkotása lett. A legjobb forgatókönyv díjat kapta Mészáros Márta, Pataki Éva és Jancsó Zoltán az Aurora Borealis című filmért, amely különdíjban is részesült. Sok évtizedes kimagasló művészi tevékenységért életműdíjjal ismerték el Elek Judit Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező-forgatókönyvírót.