Magyar horrormese a texasi filmfesztiválon

2018.02.08. 13:34

Az angol rendező, Peter Strickland rendezésében Magyarországon készült A királylány és az átok (Cobblers' Lot) című filmet beválogatták a texasi South by Southwest filmfesztiválra. Ott lesz a film világpremierje idén márciusban. Ez azért is fontos dolog, mert a South by Southwest úgynevezett Oscar-minősítő fesztivál, vagyis az ide beválogatott filmek bekerülnek a díjra jelölhető alkotások közé.

A közelmúltban készült magyar filmek közül Bucsi Réka Love című animációs kisfilmje, Kerékgyártó Yvonne Free Entry-je került itt nemcsak bemutatásra, hanem díjazásra is. (Korábban Antal Nimród Kontroll-ja is itt kezdte meg fesztiválkörútját.) A királylány és az átok mellett Bucsi Réka új animációs filmje, a Solar Walk is bekerült a South by Southwest programjába. (Ez a film Berlinben is versenyez majd, itt írtuk róla hosszabban.)

A kisjátékfilm az egészestés A Field Guide to Evil című filmantológia része. Ez különböző nemzetek folklórjából mesél el egy-egy jellegzetes történetet. Rendezője a Magyarországon többször forgató angol rendező, Peter Strickland. (Ő rendezte többek között a Varga Katalin balladáját.) A történet kiválasztásában Zalka Csenge népmese-szakértő és mesemondó segédkezett. Így talált rá a rendező magyar népi hagyomány egy sötét darabjára, A királylány és az átok sztorira.

A történetben két testvér versenyzik egy hercegnő szívéért. A báty hazudik a hercegnőnek, azzal vádolva öccsét, hogy beleszeretett valaki másba, így a királylánynak a hír hallatán megszakad a szíve, belehal a fájdalomba. Aztán feltámad, hogy bosszút álljon a vesztét okozó testvéren.

A film operatőre Győri Márk, látványtervezője Pater Sparrow, jelmeztervezője Pintér Anina, vágója Fekete Mátyás. Főszereplői Hajduk Károly (A martfűi rém), Jankovics Péter, az erdélyi színésznő, Fatma Mohamed és Konter László. A filmben feltűnik Gera Marina (Örök tél), Balogh Anna és Koltai Vivien is.

(A királylány és átok angol-magyar koprodukcióban jött létre. Magyar részről Nedeczky Dóra és Turán Eszter producerek állnak a film mögött, a gyártó cég a Moviebar Productions és a Rook Films volt.) 

Ne maradjon le semmiről!